Raadsgriffier Gemeente Steenbergen benoemd

STEENBERGEN – Hij was al sinds vorig jaar plaatsvervangend griffier, maar onlangs is Robert Defilet officieel benoemd als griffier. De kerntaak van een griffier bestaat uit het ondersteunen en adviseren van de gemeenteraad. Tijdens raadsvergaderingen zit de griffier naast de voorzitter van de vergadering om hem te ondersteunen. De raadsleden waren allen in hun nopjes met de benoeming.

De aanloop naar deze benoeming duurde langer dan gepland. Toen de vorige griffier, Lenneke van der Meer, de overstap maakte naar Bergen op Zoom, gaf raadsadviseur Robert Defilet aan dat hij het nog te vroeg vond om te solliciteren naar de baan als griffier. De werkgeverscommissie stelde na een sollicitatieprocedure een externe kandidaat voor, Ton Schoenmakers, maar die benoeming ketste op het laatste moment af.

Bloemen en lovende woorden

Toen werd Robert Defilet plaatsvervangend griffier en kreeg hij alsnog de kans om te ‘proeven’ aan de functie. Dat beviel van beide kanten zo goed, dat hij per 1 november officieel de nieuwe griffier is. Naast bloemen waren er veel lovende woorden van de burgemeester en van de raadsleden, die hij goed kent en waar hij zoveel contact mee heeft. 

“Enthousiast, met een glimlach en een bijzondere achternaam”

“Je staat als het moet dag en nacht, doordeweeks en in het weekend voor ons klaar. Dat doe je met veel enthousiasme en altijd met een glimlach”, vertelde Edwin Maas (Gewoon Lokaal!). “Wat goed is, hoef je niet ver te zoeken. Dat blijkt nu wel”, zei Danker Kouwen van de Volkspartij. “Naast dat je veel voor ons doet ben je ook de griffier met de meest bijzondere achternaam. Hier in Steenbergen hoor je Van Caam, van Loon of van Elzakker, maar niet Defilet”, sprak Jurgen Huijbregts namens de CDA-fractie. Nadir Baali (PvdA) bedankte hem voor zijn immer optimistische werkhouding. “Jij moet altijd zorgen dat wij als raad alle informatie ontvangen en dat kan soms best tegenvallen. Maar jouw inzet zorgt ervoor dat ik een beter raadslid kan zijn.”

Robert Defilet zelf was ontroerd en vereerd. “Griffier zijn is een mooie rol. Het is niet iedereen gegund dat wanneer je een passie en liefde voor de lokale democratie hebt, je die ook in een functie kan uitoefenen.”

Door: Nicole van de Donk