Raad wil stemcomputer terug

STEENBERGEN – De gemeenteraad van Steenbergen wil weer af van het ‘achterhaalde’ rode potlood bij verkiezingen. De stemcomputer moet terugkomen, vinden alle partijen.

Zij namen gisteravond laat een motie aan, met de opdracht aan het college om de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op de hoogte te brengen van deze wens. Zodat de belangenvereniging vervolgens kan proberen de minister van Binnenlandse Zaken over te halen om de stemcomputer te herintroduceren.
Schriftelijk stemmen is niet meer van deze (digitale) tijd, oordeelt de Steenbergse gemeenteraad, en zorgt voor een ‘buitenproportionele’ hoeveelheid administratieve rompslomp. Het duurde bij de Tweede Kamer-verkiezingen van 12 september tot ver na middernacht voordat Steenbergen de uitslagen kon presenteren.
In verband met mogelijke stemfraude ging de stemcomputer in 2008 in de ban. Volgens de raad zijn de risico’s echter minimaal.
De fracties willen ook dat burgemeester en wethouders de motie doorsturen naar alle gemeenteraden in Nederland, met het verzoek deze over te nemen. Hoe meer draagvlak, hoe groter immers de kans dat de minister zich geroepen zal voelen om werk te maken van (nieuwe) stemcomputers.