Raad overlaadt Vos met complimenten

STEENBERGEN – ,,Ik heb ervan genoten en keer met een goed gevoel huiswaarts,’’ sprak Joseph Vos vanavond bij zijn afscheid als waarnemend burgemeester van de gemeente Steenbergen, waarbij alle raadsfracties hem hartelijk bedankten voor zijn bijdrage aan het herstel van de rust en het vertrouwen, zowel binnen de politiek als onder de bevolking. ,,U kunt met een gerust hart van uw pensioen gaan genieten,’’ luidde de boodschap die Vos meekreeg.

Voor de gelegenheid was ook zijn echtgenote erbij. Vice-raadsvoorzitter Jeroen Weerdenburg overhandigde het burgemeesterspaar bloemen, een fles wijn en een glaswerkset, waarin het wapen van de gemeente Steenbergen is gegraveerd.

,,U bent via de achterdeur gekomen en wenste zonder een groot afscheid te vertrekken, maar wij wilden u zeker niet met lege handen laten gaan,’’ stelde Weerdenburg, aan wie Vos de ambtsketen zolang overdroeg, om komende maandag te overhandigen aan de nieuwe kroonbenoemde burgemeester die dan aantreedt: Ruud van den Belt. Voor hem wordt na afloop van de officiële installatiebijeenkomst een felicitatie- en kennismakingsreceptie gehouden, die om 20.00 uur begint in het gemeentehuis en voor iedereen toegankelijk is.

'Sfeer sterk verbeterd'

Vos is tot de beëdiging van de nieuwe burgemeester nog wel als zodanig in functie. Hij kwam eind 2013 op verzoek van de Commissaris van de Koning, om de met verlof gezonden burgemeester Saskia Bolten te vervangen. In hun toespraakjes refereerden alle fractievoorzitters aan de hectische sfeer van destijds, die volgens hen in belangrijke mate door toedoen van Vos sterk is verbeterd.

'U heeft ons de juiste richting gewezen'

Zijn bestuurlijke ervaring en vermogen om goed te luisteren, aimabel maar ook streng te zijn, waren voor Steenbergen de afgelopen twee jaar onontbeerlijk, zo werd hij bijkans de hemel in geprezen. ‘Een burgemeester die nergens ongezien binnen kwam en moeilijke dossiers niet heeft vermeden’, ‘een smeermiddel tussen raad en college’, ‘u heeft ons de juiste richting heeft gewezen’, ‘een man van vrede en harmonie, die het conflict echter niet uit de weg gaat, altijd integer’, ‘een voortreffelijk boegbeeld in het vreemde mediacircus van de laatste maanden’, zo luidden enkele van de vele loftuitingen die Vos ten deel vielen.

'Treedt elkaar met nog meer vertrouwen tegemoet'

Hij bedankte alle sprekers op zijn beurt voor hun warme woorden en alle burgers die hij mocht ontmoeten voor hun hartelijkheid, adviseerde de raad zuinig te zijn op het ambtelijk apparaat – ‘want dat zijn gouden krachten’ – en om elkaar met nog meer vertrouwen, in plaats van wantrouwen, tegemoet te treden. Hiermee verwees hij zonder dit bij naam te noemen naar de perikelen rondom het aftreden van wethouder Vincent van den Bosch.