Raad is kritisch over lening VV Steenbergen

STEENBERGEN – Het merendeel van de gemeenteraad wil eerst inzicht in het kasboek van voetbalvereniging Steenbergen voordat er wordt besloten om een lening te verstrekken voor de bouw van nieuwe kleedruimtes. Het voorstel om de voetbalclub 3 ton te lenen werd door het college niet ondersteund met een compleet financieel plaatje, en dat viel niet bij alle partijen in goede aarde. 

Vorige week vertelde VV Steenbergen-voorzitter Wim Roovers in deze krant dat het goed gaat met de club en dat het bestuur de noodzakelijke investering in hun kleedaccommodatie met vertrouwen durft aan te gaan. Maar de gemeenteraad liet maandagavond weten eerst meer inzicht te willen krijgen in de financiële cijfers. Het feit dat de voetbalvereniging eerst bij drie banken heeft aangeklopt voor een lening met uiteindelijk nul resultaat, schept niet veel vertrouwen, zo klonk het vanuit de raad. “Dit voorstel geeft ons kopzorgen: we dragen de vereniging een warm hart toe, maar we willen geen onnodige risico’s lopen”, zei Tim Huisman (D66). “We houden liever de hand op de knip in deze onzekere tijden”, stelde de VVD.

“Gemeente beoordeelt lening anders dan een bank”

Volgens wethouder Esther Prent is de gemeente er wel van overtuigd dat de club aan haar aflossingsverplichting kan voldoen. “Bovendien zijn wij geen commerciële instelling en hoeven dus geen winst te maken. We zijn al lang in gesprek met VV Steenbergen en dit is een voorstel waar we achter staan.” De kleedkamers van VV Steenbergen zijn zwaar gedateerd. Vanwege bezuinigingen zijn in 2015 de kleedaccommodaties op de gemeentelijke sportparken overgedragen aan de betreffende sportverenigingen. Alleen VV Steenbergen zag dat niet zitten vanwege de slechte staat. Uit de gesprekken met de gemeente is nu uiteindelijk het voorstel gerold van een lening van 300.000 euro, met een looptijd van 30 jaar, in plaats van de gebruikelijke 20 jaar. 

Positieve impuls voor de vereniging

De PvdA vindt dat de club “wel ballen heeft”, zo opende Joop Stoeldraijer zijn betoog. “We vragen ons wel af of met inzet van vrijwilligers dit bedrag niet omlaag kan. Maar we zien wel graag dat de jeugd tussen de 12-18 jaar gestimuleerd wordt om lid te worden van een sportclub, dus we moeten alle zeilen bijzetten.”

Ook andere fracties waren het erover eens dat nieuwe kleedkamers een positieve impuls voor de vereniging oplevert. “Als leden nu liever thuis douchen, dan heeft dat ook invloed op de baromzet”, zei Dennis van Agtmaal (Gewoon Lokaal!). De Volkspartij sprak zelfs over “een droom die werkelijkheid wordt”, en heeft het volste vertrouwen in de inzet van het bestuur en vrijwilligers van de blauw-witte voetbalclub. 

Financiële cijfers op tijd aanleveren

Dat hebben D66 en het CDA ook wel, maar zij willen dit vertrouwen toch onderbouwd zien met harde cijfers. Wethouder Prent heeft toegezegd de informatie in overleg met de club aan te leveren voordat het besluit moet worden genomen op 24 september. De VVD wijst het voorstel voor de lening vooralsnog af en ziet meer in de voltooiing van de eerder ingezette privatisering van de huidige kleedkamers. “Met de ‘bruidsschat’ van 67.000 euro kan ook genoeg gedaan worden”, zo zei Theo van Es. Hij doelt op de zogenaamde Nulmeting die in 2015 is gedaan waarbij de kwaliteit van alle lokalen op een eerlijke manier beoordeeld werd en waarmee kon worden vastgesteld welk budget nodig is om de kleedaccommodatie op het gewenste niveau te brengen.

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl