Raad breekt lans voor standpunt Muza

STEENBERGEN – Er staat letterlijk een muur tussen de organisatie van het muziekfestival Muza en wethouder Wilma Baartmans. Letterlijk omdat bij de herinrichting van het havengebied Dinteloord er een muur zal komen te staan die de opbouw van het festival dwarsboomt. In de oordeelvormende vergadering vroegen meerdere politieke partijen zich af waarom het zo moeilijk is om er samen uit te komen. “We hebben het plan voor de haven goedgekeurd op voorwaarde dat de Muza er kan blijven, dus daar zal de wethouder voor moeten zorgen”, zo stelt raadslid Jurgen Huijbregts (CDA).

Wethouder Baartmans verklaarde dat er meerdere voorstellen zijn gedaan aan de organisatie van de Muza, maar dat ze blijven vasthouden aan hun eigen variant. “En die muur verplaatsen is niet zomaar iets, daarmee verandert het ontwerp. Bovendien blijft er dan te weinig ruimte over voor de promenade die daar komt.”

Pieter Vlamings, voorzitter van het driedaagse muziekfestival, noemt het te zot voor woorden. “De wethouder doet net of daar duizenden mensen lopen; we hebben het hier over Dinteloord! Het lijkt er sterk op dat de gemeente wil vasthouden aan het eigen schetsplan want er is ondanks al het overleg weinig veranderd.”

Uitgevochten op papier

Toch heeft Vlamings nu goede hoop dat de raad hem zal steunen. “Voor de besluitvormende vergadering van 31 januari moeten we weer rond de tafel met de wethouder.” 

Tim Huisman (D66) benadrukte dat hij graag een verslag van dit gesprek wil ontvangen. “D66 concludeert dat dit proces is uitgevochten op papier. Het lijkt erop dat de gemeente aan de Muza vertelt hoe ze hun eigen festival moeten organiseren. Een face-to-face gesprek is noodzakelijk.” Nadir Baali van de PvdA deed nog een duit in het zakje door te stellen dat de wethouder de muur waarschijnlijk wel kan verplaatsen, maar dat ze dat niet wil. “We hopen dat ze er samen alsnog uitkomen en anders zal er een motie ingediend gaan worden.”

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl