PvdA vindt bondgenoten om kassen tegen te houden

STEENBERGEN – Wat afgelopen oktober niet lukte, heeft PvdA’er Nadir Baali nu wel voor elkaar gekregen. Samen met Gewoon Lokaal!, CDA en Tim Huisman van D66 dient hij morgenavond een motie in om verdere kassenbouw in het Westland tegen te houden. Als een pitbull heeft hij zich in het dossier vastgebeten om te voorkomen dat “de projectontwikkelaars het winnen van de inwoners” zo stelt Baali. Dat er zich nu een meerderheid binnen de gemeenteraad uitspreekt om het open polderlandschap te behouden, voelt voor hem als een overwinning. 

Oktober vorig jaar is het voorstel met vrijwel dezelfde strekking, namelijk het verzoek om in de structuurvisie vast te leggen dat kassenbouw daar niet meer mogelijk is, gestrand. Wat er nu is veranderd, is dat raadslid Jan Veraart (Gewoon Lokaal!) wel meestemt, terwijl hij dat toen niet deed vanwege persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp. D66 blijft echter verdeeld over de kwestie, wat tot gevolg heeft dat fractievoorzitter Tim Huisman wel de motie ondertekent, maar collega Ad Theuns niet. 

“Na stemming definitief geen kassen bij”

“We hebben de afgelopen tijd intensief gesprekken gevoerd met elkaar en ik ben blij dat we nu als meerderheid dit voorstel kunnen indienen bij het college. De VVD was van het begin af aan tegen en ook de Volkspartij wil zich niet uitspreken. Maar ik ben trots dat we na de stemming van donderdag kunnen zeggen: er komen geen extra kassen meer bij in het Westland.”

“Juist zinvol om samen te werken met actiegroep”

De PvdA heeft niet alleen samengewerkt met de andere fracties, ook met de ‘Actiegroep tegen meer kassen in en rondom Steenbergen’ heeft hij veel contact gehad. Daar werden eerder door andere partijen kritische opmerkingen over gemaakt. “Dat vind ik zo’n onzin. Het lijkt tegenwoordig wel of de lokale politiek van regeltjes en processen aan elkaar hangt en dat het contact met inwoners daar ondergeschikt aan is. Door de strijd in een vroeg stadium samen met de actiegroep aan te gaan, kunnen we het verschil maken. Er zijn te veel voorbeelden in de gemeente Steenbergen, zoals de windmolens of Olmentuin, waar de projectontwikkelaars het wel winnen. Dus ik heb hier graag mijn tijd en energie ingestoken.”

Door: Nicole van de Donk