PvdA en D66 willen testen en prikken toegankelijker maken

STEENBERGEN – De fracties van de PvdA en D66 vragen aandacht voor het probleem dat het voor inwoners met een smalle beurs lastig kan zijn om zich te laten vaccineren of testen op (verre) GGD-locaties. Volgens wethouder Koos Krook wordt er regelmatig overleg gepleegd met de GGD maar zijn oplossingen niet eenvoudig vanwege personele onderbezetting bij die organisatie. Een prikbus zal op korte termijn niet komen, maar Krook kon wel melden dat er 1300 sneltesten zijn besteld om uit te delen aan de kwetsbare groep die het zelf niet kan betalen. 

Nadir Baali (PvdA) stelde vorige week al schriftelijk vragen over de kwestie. Hij ontving signalen vanuit het RK Weeshuis dat de kosten voor het vervoer een barrière kunnen vormen voor mensen die zich willen laten testen of vaccineren. Tim Huisman van D66 stelde er maandagavond in de oordeelvormende vergadering ook vragen over. “Wij luiden de noodklok voor het boosteren. Het baart ons wel zorgen als de prikbus niet naar de kernen komt, want het openbaar vervoer loopt ook niet denderend op het moment. Kan er vervoer worden georganiseerd of zou er een plek in elke kern kunnen komen waar mensen getest, geprikt en geboosterd kunnen worden? Bij voorkeur met een prettige ruimte waar ze het welbekende kwartiertje kunnen wachten.”

Wethouder: ‘Vervoer verzorgen ingewikkelde zaak”

Wethouder Krook ziet dat niet snel gebeuren vanwege de huidige capaciteit bij de GGD. “Ze zijn op dit moment een locatie in Bergen op Zoom en Roosendaal aan het voorbereiden. Vervoer regelen voor mensen die dat zelf niet kunnen betalen lijkt mij erg ingewikkeld. Je gaat geen mensen die misschien besmet zijn in een busje of taxi zetten. Met de prikbus zijn we bezig, maar dat gaat allemaal niet zo snel zoals u zelf ook heeft kunnen vernemen.” Tim Huisman vond het uitdelen van 1300 zelftesten in ieder geval een goed bericht maar wil wel blijven zoeken naar meer mogelijkheden. “Het is een lastig verhaal, maar de politiek is er juist voor om daar oplossingen voor te vinden.”

Door: Nicole van de Donk