PvdA-kamerlid krijgt koekje van Dinteloords deeg

DINTELOORD – Tijdens zijn werkbezoek aan de Gemeente Steenbergen kreeg Tweede Kamerlid Henk Leenders een verrassing in de maag gesplitst. De politicus slikte het als zoete koek en dat was dan ook precies wat het was: een lekkere stuk cake ‘Kakelbonder’ genaamd. De zoete lekkernij wordt geserveerd in de brasserie van zorgboerderij ‘Kakelbont’ en mag sinds deze week het keurmerk Erkend Streekproduct dragen.

Het werkbezoek was georganiseerd door Joey van Aken, lid van de fractie van de PvdA Steenbergen die Leenders had leren kennen tijdens de stage die hij vorig jaar in de Tweede Kamer liep. Leenders leerde naar eigen zeggen de Gemeente Steenbergen pas kennen toen hij Provinciale Statenlid werd. “Eerlijk gezegd was het beeld dat ik voor die tijd van Steenbergen had dat het plat was en dat er kassen stonden. Tijdens mijn eerste werkbezoek, op de fiets, heb ik pas ontdekt wat een fantastisch gebied dit eigenlijk is.”

Bureaucratie

Weer om te fietsen was het dit keer niet, maar de afstanden die overbrugd moesten worden, lieten dit ook niet toe voor een 3,5 uur durend bezoek. De dag startte aan de Stoofdijk waar de heren Vladimir Horniček en Paul van Nieuwenhuyzen de relatie Stoofdijk – A4 uit de doeken deden. “Veel kun je op zo’n moment natuurlijk niet voor ze betekenen, maar ze vonden het fijn dat er naar hun verhaal geluisterd wordt”, blikt Leenders terug op die ontmoeting.

Op Zorghoeve Kakelbont werd uitleg gegeven over het unieke concept dat daar in de praktijk wordt gebracht. Bestaande uit de zorghoeve waar dagbesteding voor kinderen, volwassenen en ouderen wordt geboden alsmede een leervoorziening op VMBO-niveau. Dit alles in combinatie met de boerderij die een volwaardig productiebedrijf (fruit en pluimvee) is. Daarnaast kan men bij ‘De Rommetrom’ terecht voor kinderfeesten en bedrijfsfeesten en bij brasserie ‘Kakelbont’ voor een lekker hapje eten en aangenaam vertoeven. Vooral voor gezinnen met kinderen een absolute aanrader op een mooie zomerdag.

Verzilting  

De boodschap die de politicus er meekreeg was dat de transities in de zorg in potentie veel goeds op kunnen leveren maar dat de bureaucratie eromheen een obstakel is die snel opgelost dient te worden. Geen nieuw signaal voor het Tweede Kamerlid dat toezegde de boodschap mee te nemen naar De Haag.

Ook bij het laatste onderdeel op het programma, jachthaven ‘De Schapenput’ in De Heen kreeg hij stof tot nadenken mee. De topic hier was de verzilting van het Volkerak. Willem de Neve, zoon van eigenaar Kees de Neve, zette de voordelen af tegen de nadelen waaruit werd dat men bij de Schapenput bepaald geen voorstander is van het inlaten van zout water. Zeker nu blijkt dat er voor de blauwalg een natuurlijke vijand is gevonden in de vorm van de exotische quagga-mossel. Daarmee lijkt de noodzaak tot verzilting verdwenen en blijft slechts een bedreiging voor de recreatieve ontwikkeling over. En dat dit gebied de watersporter veel te bieden heeft, kon Leenders na een bezoek aan de haven en de uitbreiding daarvan zeker zelf concluderen.

Foto’s: Dasja Abresch©Steenbergse Courant