PvdA eist dat waarnemend burgemeester Vos ingrijpt

STEENBERGEN – PvdA-fractievoorzitter Willem van den Berge eist van waarnemend burgemeester Joseph Vos dat het ingekomen stuk van ‘G. van Boven’ over de bestuurscrisis onmiddellijk van het Raads Informatie Systeem (RIS) van de gemeente(raad) wordt verwijderd. Dat er wederom geheime, niet controleerbare informatie is gelekt, heeft Van den Berge al doen besluiten zijn aangifte hieromtrent bij het Openbaar Ministerie met deze ‘nieuwe’ kwestie uit te breiden.

Van den Berge deed eerder al aangifte van het lekken van informatie uit het functioneringsgesprek met burgemeester Saskia Bolten. Bij het Openbaar Ministerie (OM) ligt ook nog een aangifte over het lekken van het verkennende onderzoek naar de bestuurscrisis.

Desgevraagd laat een woordvoerster van het OM weten nog niet te kunnen zeggen in hoeverre deze aangiftes in behandeling zijn genomen en wat daarvan het mogelijke ver- of gevolg is.

Voor Van den Berge is er met de brief van de niet te identificeren ‘G. van Boven’ wederom een grens overschreden.

'Verantwoordelijken overtreden de wet'

Van den Berge, die ook Commissaris van de Koning Willem van de Donk op de hoogte heeft gesteld van de ontwikkelingen: ,,Wat een ongelofelijke vertoning! Zijn we nou helemaal knettergek geworden? De rapen zijn nu écht gaat! Dat zo’n fout wordt gemaakt is tot daaraan toe, ook al snap ik het niet. Maar dan doe je er toch alles aan om ’m ijlings te herstellen?’’

,,Door deze brief openbaar te publiceren overtreden de verantwoordelijken de wet,’’ stelt hij. Het schrijven bevat niet verifieerbare, maar in ieder geval geheime informatie, die beschadigend is voor meerdere personen, aldus de PvdA’er. ,,Daaraan wordt dus doelbewust meegewerkt.’’

Reactie waarnemend burgemeester Vos

Waarnemend burgemeester Joseph Vos verklaarde vanmiddag in een schriftelijke reactie op persvragen dat hij – volgens de regels zoals die volgens hem bij de gemeente gelden – besloten heeft de brief op het RIS te plaatsen.

Het is wat hem betreft aan de raad om te bepalen wat er met dergelijke brieven dient te gebeuren. Vos gaat niet nader in op de uitgebreide vragen hieromtrent die de Steenbergse Courant hem schriftelijk heeft gesteld. De krant wil onder meer weten of Vos de mening van ‘G. van Boven’ onderschrijft of daarvan juist afstand doet.

Van den Berge vertrouwt er vooralsnog op dat Vos gehoor zal geven aan zijn indringende verzoek de brief op de kortst denkbare termijn van het RIS te halen. Van de waarnemend burgemeester verwacht hij bovendien zo snel mogelijk antwoorden op de vragen die de PvdA vanmorgen al indiende, naar aanleiding van de bewuste brief.

'De waarheid'

Hierin stelde de fractie zich met name kritisch op richting wethouder Cor van Geel, die in BNDeStem heeft gereageerd dat met het verhaal van ‘G. van Boven’ “eindelijk de waarheid naar buiten komt”. De PvdA wil derhalve weten hoe Van Geel, alsook de overige wethouders, tegenover de rapportage van Vos staan. De inhoud van de brief strookt namelijk niet met de bevindingen van de waarnemend burgemeester.

Vos stelt in zijn reactie op de brief verder nog dat hij de raadspartijen onverminderd adviseert terughoudendheid te betrachten totdat op 26 juni het openbare debat over de bestuurscrisis plaatsvindt. Hij zal dit zelf ook doen, zo schrijft hij.