Promotiefilmpje moet ‘Het Levensboek’ de Brabantse Erfgoedprijs brengen

STEENBERGEN – De afgelopen dagen heeft Steenbergen maar weer eens laten zien waar een kleine gemeente groot in kan zijn. En snel bovendien. Direct nadat afgelopen maandagavond bekend werd dat Steenbergen meedingt voor de Brabantse Erfgoedprijs 2017, gingen de handen uit de mouwen. Vanmorgen moest er namelijk al een filmpje richting Den Bosch waarmee het genomineerde project, Het Levensboek, de harten van het publiek gaat veroveren.

Dat onder druk de beste resultaten worden bereikt, blijkt wel uit het eindresultaat dat vanaf vandaag te zien is, via www.erfgoedbrabant.nl/stem. De leden van de Expeditie Nassau roepen heel West-Brabant maar vooral de inwoners van de gemeente Steenbergen op om het promotiefilmpje op iedere denkbare manier te delen om zodoende zoveel mogelijk mensen naar de digitale stembus te trekken.

Het Levensboek is een resultaat van de Expeditie Nassau, een ‘ontdekkingsreis’ waar Steenbergenaren uit  diverse geledingen aan deelnemen. Het doel is om het vestingverleden van Steenbergen nieuw leven in blazen. Een van de ideeën die in de kookpot van de expeditie boven kwam drijven, is Het Levensboek. Een boek  bestemd voor alle kinderen die in de gemeente Steenbergen geboren worden. Zij kunnen er hun eigen geschiedenis in optekenen en leren tegelijkertijd het nodige over het Steenbergse erfgoed.

Ontploffing ‘Stripkesbuis’

“We hebben jullie hulp keihard nodig,” was de boodschap die leerlingen van de basisscholen Gummarus en Maria Regina afgelopen woensdagmorgen voorgeschoteld kregen. Hulp bij het maken van een filmpje waarin zij de hoofdrol spelen, net als in Het Levensboek. De kids pakten de uitdaging met beide handen aan. Dankzij het betere film- en montagewerk van Thomas Deurwater van het Filmcollectief Steenbergen werd al het materiaal teruggebracht naar een boeiend, twee minuten durend filmpje. Met unieke beelden van de ontploffing van de Steenbergse ‘stripkesbuis’; het laatste overblijfsel van de suikerindustrie in de stad Steenbergen.

Stembus

Nadat Het Levensboek twee rondes het oordeel van de vakjury overleefde, is het nu aan het publiek om te stemmen. Het project met de meeste stemmen wint uiteindelijk 10.000 euro en een jaar lang professionele begeleiding waarmee Het Levensboek ook daadwerkelijk het levenslicht zal kunnen zien. De stembus opent vandaag en sluit op zondag 1 oktober om 13.59 uur. Op 5 oktober wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt.

Leerlingen van de Maria Regina en Gummarusschool verleenden als volleerde acteurs hun medewerking aan het filmpje dat zoveel mogelijk mensen moet verleiden een stem uit te brengen op Het Levensboek.

(Door Dasja Abresch)