Promotiefilm uit 1965 biedt bijzonder tijdsdocument

STEENBERGEN – In de jaren ’60 van de vorige eeuw bedacht de firma Ring Verkoop Systeem een bijzondere reclamecampagne om haar product, Ring spaarzegels, onder de aandacht te brengen. De firma maakte een promotiefilm over 28 plaatsen in heel Nederland. Het eindresultaat werd vervolgens gratis aan de lokale bevolking getoond. Vijfenvijftig jaar na dato is die zwart-wit film van toen een waardevol tijdsdocument. Het museum Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft de films in bezit en deelt deze via social media.

Gedurende de drie kwartier durende film is niet alleen de dagelijkse gang van zaken bij de aangesloten winkeliers vastgelegd, maar komt een belangrijk deel van het maatschappelijk leven uit die tijd aan bod. Zo zien we leiders en leden van de Charles de Foucauldgroep (tegenwoordig John F. Kennedygroep) druk in de weer, alsmede een drukbezochte repetitie van mandoline- en accordeonvereniging Ons Spel Is Vreugde En Ontspanning (Osiveo) en de Elvi-band die het marcheren oefent. Het waren jaren waarin Steenbergen nog een korfbalvereniging had en de EHBO-cursussen bijgewoond werden door zusters Franciscanessen in oorspronkelijk habijt. De motor van de economie werd draaiende gehouden door een breed scala aan middenstanders en grotere fabrieken als Elin Visser (couture) en de AKU (latere Akzo Nobel). Ook worden er historische beelden getoond van een carnavalsviering bij café d’n Overkant onder muzikale aanvoering van dweilband de Sasdweilers.

(K)ring-winkeliers

De Ring-spaarzegels werden sinds 1948 uitgegeven. Ze hadden deze naam omdat de winkeliers die ze samen uitgaven een soort (k)ring vormden. Met het spaarsysteem konden de deelnemers voor tal van producten sparen. De firma bestaat overigens nog steeds, al is de Ring Zegel (tegenwoordig Euro Ring Zegel) bijna uit het winkelbeeld verdwenen.

Weet u nog dat u de vertoning van deze film in 1965 bijwoonde? Herkent u uzelf of heeft u een leuke herinnering naar aanleiding van de beelden? Bij de redactie van KijkopSteenbergen horen we het graag van u: info@kijkopsteenbergen.nl

(Door Dasja Abresch)