zaterdag 11 februari 2017, 17:00

Projectontwikkelaar ziet duidelijk kansen voor afronding Couveringepark

STEENBERGEN – Het college van b en w laat via een mededeling aan de gemeenteraad weten dat achter de schermen druk wordt gewerkt aan een oplossing voor de stagnatie die bij het ontwikkelen van het Couveringepark aan de Molenweg is opgetreden. Het bouwproject kwam lang stil te liggen nadat Woningstichting Geertruidenberg (WSG) in financiële problemen kwam. Er gloort nu wellicht een oplossing aan de horizon. De betrokkenen zitten weer aan tafel en zoeken naar mogelijkheden om de geschillen ‘in den minne te schikken’.WSG en ‘Aan de Stegge’ uit Roosendaal zouden destijds het project op de plek van de voormalige Enka samen ontwikkelen. Er zouden 83 zogenaamde grondgebonden woningen worden gerealiseerd met daarnaast een Huisartsenpost Onder Eén Dak (HOED) met daarbij 16 huurappartementen en elders in het plangebied een woonzorgcomplex met 60 eenheden. Dat was het plan in 2006.In 2010 werd gestart met de bouw en oplevering van de eerste woningen. WSG kwam in die tijd in grote financiële problemen. Ontwikkelpartner ‘Aan de Stegge’ moest vervolgens jarenlang met lede ogen toezien hoe de ontwikkeling stil kwam te liggen en hoe de bouw van een fors woonzorg complex en een huisartsenpost van de baan ging. Van de 83 geplande grondgebonden woningen zijn er tot op heden 32 gerealiseerd. Hierdoor werd ‘Aan de Stegge’ danig gedupeerd en een gang naar de rechter volgde.Weer aan de slagIntussen zijn ‘Aan de Stegge’ en WSG weer aan de slag met wat het college noemt een aanvankelijk ‘hernieuwde, maar ook broze samenwerking’. Ook de gemeente Steenbergen is in dit proces betrokken en treedt op verzoek van beide ontwikkelpartijen op als formele/neutrale opdrachtgever. Ook is een zogeheten ‘Versnellingsteam’ ingeschakeld en dat heeft geadviseerd om te bekijken of de geschillen tussen de partijen niet kunnen worden geschikt.MogelijkhedenDirecteur Erik Donker van ‘Aan de Stegge projectontwikkeling’ ziet mogelijkheden. Zijn bedrijf is een onafhankelijk opererend bedrijf dat los staat van ‘Aan de Stegge bouwbedrijf’. “Wij zijn hard bezig met de invulling van de hoek waar aanvankelijk de Huisartsenpost (HOED) zou komen. Hierover zijn we in gesprek met twee partijen. Omdat dit nog slechts verkennende gesprekken zijn, noem ik hun namen niet.

In november zijn we gestart met de inschrijving voor de bouw van 7 grondgebonden woningen. Hiervan zijn er twee verkocht en loopt er een optie. Wanneer we vijf woningen hebben verkocht, start de bouw. Die zal zo’n zes tot negen maanden duren”.

Wellicht bouwkavels in de verkoop
“We overwegen ook de verkoop van drie bouwkavels. Die liggen tegen de Wouwsestraat aan. Als de aannemer die het bouwrecht heeft (Aan de Stegge bouwbedrijf – red.) hiermee akkoord gaat, dan worden dit bouwkavels voor zelfbouwers.

Gemeente nodig
“We willen het totale plan graag verder uit ontwikkelen. Daar hebben we overigens de hulp van gemeente Steenbergen bij nodig. Een gedeelte van de grondgebonden woningen zouden we om willen zetten naar patiowoningen voor senioren. In ons plan gaat dit om 12 van dit soort woningen. Hiervoor dient wel het bestemmingsplan te worden aangepast. Aan dit soort woningen is in Steenbergen duidelijk behoefte, zo is gebleken. We rekenen ook wel op de gemeentelijke medewerking. Het is een ideale gelegenheid om de daad bij het woord te voegen”.

Geschillen schikken?
Erik Donker hoopt ook dat de zaken die nu op het bordje bij de rechter liggen daarvan af kunnen. “Volgende week heb ik een gesprek met een financieel economisch adviseur. Deze is in samenspraak met gemeente Steenbergen en WSG gekozen. Hij zal proberen om alles goed inzichtelijk te maken voor alle betrokken partijen. Wellicht kunnen we zo tot een oplossing komen. Dat zou heel fijn zijn, want het heeft ons al genoeg geld gekost”, aldus Donker.

Hopen op een spoedige oplossing
Ook wethouder Petra Lepolder stelt desgevraagd dat ook zij hoopt op een spoedige oplossing. “Niet voor niets hebben wij een deskundige ingeschakeld. Deze zogenoemde Fineut bekijkt nu hoe financiële contractuele verplichtingen kunnen worden ontvlecht. Hierdoor wordt voor alle betrokken partijen duidelijk hoe e.e.a. exact gaat uitwerken als ze op bepaalde gebieden toegeven. Er wordt nu oplossingsgericht door de ingeschakelde Fineut gewerkt. Ik denk nu dat we voorzichtig de goede richting opgaan. Als het aan mij ligt gaan we meters maken. Want dat is nodig om een goede invulling te krijgen van Couveringenpark. Dat willen wij, maar zeker ook de bewoners. Ze verdienen het om na al die jaren verlost te zijn van die lelijke lege plekken”.

Met de komst van patiowoningen voor senioren heeft de wethouder geen moeite. “Hier is duidelijk behoefte aan. Op onze laatst gehouden inspiratie-avond is dat ook gebleken. We hadden een zestigtal mensen die graag levensbestendig willen wonen”.

Uit de Steenbergse Courant