Projectkoor Havenopeningsfeest oefent stevig op Carmina Burana

STEENBERGEN – Wie de Carmina Burana kent, weet dat er wat moois te verwachten valt. Met twee stukken uit deze compositie van Carl Orff wordt de officiële opening van de Steenbergse haven bijzonder omlijst. Als het aan de leden van het Steenbergs koor Sasso Montanari en de zangers die het projectkoor zijn komen versterken ligt, dan gaat dit klinken als een klok.

Het projectkoor oefende gisteravond onder leiding van  Janno den Engelsman – de dirigent van Sasso Montanari – voor de eerste keer in gebouw Het Podium. “Deze repetitie ging uitstekend”, zo liet Mart van Aalst van het koor desgevraagd weten. Nu was dat voor hem niet echt een verrassing. “Wij hebben als Sasso Montanari de Carmina al twee maal uitgevoerd, dus onze leden kenden de twee stukken die we zingen al. Het is wel knap van de zangers die ons zijn komen versterken, zij hebben zich keurig aan het verzoek gehouden om thuis flink te oefenen. We zingen overigens het openingsstuk ‘O Fortuna’, gevolgd door het ‘Fortune Plango Vulnera’. Dat zijn twee prachtige delen uit de Carmina Burana. Ze zullen worden gezongen door een koor van vijftig zangers”.

Met Harmonie Volharding

Mart van Aalst kijkt wel met enige spanning uit naar de twee volgende repetities. Die zijn met muzikale begeleiding van harmonie Volharding. “We hebben de uitvoering nog nooit gedaan met de complete harmonie. Dus dat wordt wel spannend. Jan Ligtenberg heeft overigens voor Volharding de volledige begeleidingspartij geschreven, dus muzikaal zal het zeker kloppen”.

Start om half acht

Het projectkoor zal het deel uit de Carmina Burana na de korte openingstoespraken op de drijvende ponton in de haven uitvoeren. De zangers zingen versterkt, dus met microfoons. Direct na de kooruitvoeringen zal muziek van Strauss te horen zijn en is er een bijzondere demonstratie van een flyboarder. De officiële opening begint vrijdagavond 19 mei om 19:30 uur in de haven. Wie een plaatsje op de tribune wenst doet er goed aan om op tijd te komen. Er zijn zo’n vijftienhonderd zitplaatsen en als de tribunes vol zijn, dan wordt het staan geblazen.

tekst en foto's: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl