Programma Carnaval voor Strienestad, Vosse-ol, Pompedurp en Peeloofdurp

STEENBERGEN – NIEUW-VOSSEMEER – KRUISLAND – DINTELOORD – Carnaval is dit jaar toch wel even anders dan door de vele liefhebbers was gehoopt. De coronamaatregelen maken het ontmoetingsfeest tot een huiskamergebeuren. Het feest zal grotendeels in de huiskamers gevierd worden. Er zijn nog wel wat activiteiten die niet online gebeuren. Daarbij wordt de actuele regelgeving goed in de gaten gehouden.

Vanavond, vrijdag 12 februari 19:11 uur: Overdracht van de sleutels van Strienestad, Vosse-ol, Pompedurp en Peejloofdurp door burgemeester Ruud van den Belt. Het officiële startsein van de feestelijkheden wordt normaliter in de kernen gedaan, maar gebeurt nu online.
Vrijdagavond kunnen carnavalsvierders getuige zijn van de overdracht.

Strienestad: ‘Liefde vor de Leut’

Gèèfste Gevel

Zaterdagmiddag 13 februari: geveldweiluitreiking voor de Gèèfste Gevel van Strienestad, de Raldal en ’t Strienedurpke. In totaal hebben 38 carnavalsliefhebbers hun beste beentje voor gezet. De Bietboeren en Meerminnen hebben de Gèèfste Gevel-route kunnen lopen en brachten vervolgens hun stem uit.

Knutsel en puzzelboek

Voor de Bietboerkes en Meerminnekes van de basisscholen in Strienestad is een Knutsel en Puzzelboek gemaakt. Dit lag gratis voor hen klaar bij de balie van Albert Heijn Achterberg.

Bingomiddag Ouwere

Zaterdagmiddag 13 februari 14:00 uur: Bingo voor de Ouderen. Voor iedereen in de leeftijd van 55 jaar en ouder organiseert SKS samen met De Zonnebloem en KBO Steenbergen een gezellige carnavalsbingo die via SLOS TV te volgen is. De senioren die zich hadden aangemeld via de organisatoren hebben een bingokaart thuisbezorgd gekregen. De carnavalsbingo vervangt de traeditionele Karnevalsmiddag voor ‘Ouwere en Mindervalide’.

Liefde vor de Leutshow

Zaterdagavond 13 februari: Vanaf 17:00 uur zendt SLOS TV een Liefde vor de Leutshow uit met een bijzondere karnevalskwis. Prins, Nar en Driemanschap schotelen amusement van de bovenste plank voor.

Beelden van de optochten

Tijdens de carnavalsdagen zendt de SLOS in samenwerking met Filmcollectief Steenbergen beelden uit van de diverse optochten in voorgaande jaren.

SLOS TV-uitzending

Zondagmiddag 14 februari: uitzending van de SLOS met interviews

‘Arte Jaogen’ voor de jeugd

Maandag 15 februari: ‘Arte Jaogen’ voor de jeugd in de etalages van het stadshart.

Spel op de Mart

Maandagmiddag 15 februari: tv-uitzending van de SLOS met beelden van het ‘Spel op de Mart’ in de afgelopen jaren

‘Art onder de Riem pakketten’

Maandag 15 februari: SKS steekt zieken een ‘Art onder de Riem’ met pakketten die bij de voordeur worden afgegeven.

Musverbranding en afsluiting

Dinsdagavond 16 februari: SLOS uitzending vanaf 19:11 uur met het verbranden van de mus als afsluiting van de carnaval.

Vosse-ol: Bij d’un Erremenie

Kleurplatenwedstrijd

Zaterdag 13 februari: uitreiking van de prijzen aan de prijswinnaars van de Kleurplatenwedstrijd. Hier zal de hofhouding van ’t Vosse-ol persoonlijk voor zorgen.

Carnavalsquiz

Zaterdag 13 februari: Carnavalsquiz met carnavalsborrelbox die in samenwerking met ’t Wagenhuis voor elf euro per persoon verkrijgbaar is. Aanmelden voor de familiequiz kan via het mailadres: boerjoene@hotmail.com. Bij de quiz zijn leuke prijzen te winnen, die beschikbaar zijn gesteld door ’t Wagenhuis.

Mooist versierde gevel of tuin

Zaterdag 13 februari: wedstrijd: versierde Gevels en Tuinen. Vossen en Vossinnen hebben een rondje door ’t Vosse-ol gemaakt en gestemd op de inwoners die de mooist versierde gevels of tuinen hebben. Voor de winnaar van deze wedstrijd heeft het verenigingsbestuur een ‘memorabel aandenken’ in petto. Het insturen van een voorkeur voor de mooist versierde gevel of tuin kan tot zondag 14 februari 17:11 uur.

Pompedurp: Kzien ’t Zitte

Ook op Pompedurp gaan ze creatief met de mogelijkheden om. Het motto Kzien ’t Zitte geeft al aan dat de Pompedurpers niet van plan zijn om het dit jaar zonder carnavalsfeest te doen. Om te beginnen kunnen de karnavalvierders een Pompedurpse vlag, -sjaal en zelfs een mondkapje met motto aanschaffen, dat is alvast een goed begin.

Speurtocht door het Pompedurp

Tussen 12 en 16 februari wordt in het dorp een speurtocht uitgezet. Hieraan kunnen alle leutvierders deelnemen, op facebook wordt aangegeven waar de oplossing kan worden ingeleverd. Dit moet in elk geval voor dinsdagnacht gebeuren.

Markt wordt Leutplein

Om te laten zien dat het in Pompedurp ondanks corona carnaval is zal de SKK de markt feestelijk versieren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van tal van carnavalsattributen die van de bouwclubs komen.

Bouwwedstrijd

In samenwerking met Zo kinderopvang organiseert SKK een bouwwedstrijd voor carnavalswagens. Miniatuuruitvoeringen dan wel, want de jeugd wordt opgeroepen om zich uit te leven met lego, Knexx, Duplo en Papiermaché. Nadere info zal worden gepubliceerd op de facebookpagina van SKK. De prijsuitreiking gebeurt in elk geval om 19:11 uur.

Carnavalslied

Op de facebookpagina is inmiddels het carnavalslied van Pompedurp gepubliceerd. Het derde couplet is daarin heel speciaal en geschreven door Meintje Jacobs. Nar Bolke schijnt al zijn zangtalent te hebben aangesproken en heeft het lied ingezongen.

Selfie challenge

Pompedurp krijgt toch nog een optocht. Digitaal weliswaar, want alle Pompedurpers worden opgeroepen om een selfie te maken wanneer ze in vol carnavalsornaat zijn getooid. Filmpjes zijn eveneens welkom. Wanneer deze voor zondag zijn ingeleverd, dan nemen de inzenders deel aan de digitale optocht. Ook hier weer wordt verwezen naar de facebookpagina, waarop relevante gegevens zullen worden vermeld.

Peeloofdurp: ’t Zat Er In

Geen activiteiten dit jaar. Wel het verzoek aan alle Peeloofdurpers om tijdens de carnaval de vlag uit te hangen. Bij voorkeur de Peeloofdurpvlag.

Beelden bij dit artikel