Proef met intergemeentelijke boa-pool

STEENBERGEN – De gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom, Tholen en Woensdrecht gaan  een onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden voor oprichting van een brede boa-pool, waarmee zij in de zomer van 2016 willen gaan proefdraaien.

De vier gemeenten werken al samen op het gebied van toezicht op de Drank- en Horecawet. Zij willen nu ook op het brede werkterrein van Openbare Ruimte en Milieu de krachten bundelen. Vandaar dat zij de mogelijkheden van een gezamenlijke boa-pool gaan onderzoeken. Dat gebeurt onder aanvoering van de gemeente Bergen op Zoom.

Boa’s zijn buitengewone opsporingsambtenaren, die zich inzetten op het gebied van handhaving. Zij zijn herkenbaar op straat aanwezig, vaak een eerste aanspreekpunt voor burgers, en bevoegd om indien nodig strafrechtelijk op te treden en proces-verbaal op te maken.

Door middel van een intergemeentelijke samenwerking op dit vlak, kunnen de vier gemeenten efficiënten en effectiever werken, zo verwachten zij. Wanneer dat nodig is, beschikken zij met een gezamenlijke boa-pool ook over meer slagkracht en zijn zij afzonderlijk minder kwetsbaar in personeel opzicht.  

De bedoeling is dat de boa’s vanuit de boa-pool straks worden ingezet in de vier gemeenten, waarbij rekening wordt gehouden met de lokale kenmerken en het lokale beleid van iedere gemeente. Het streven is om na de zomer in 2016 met de boa-pool te starten in de vorm van een pilot.