Proef met aparte containers voor inzameling oud papier

STEENBERGEN/NIEUW-VOSSEMEER – Alle huishoudens in de wijk Steenbergen-Zuid en de kern Nieuw-Vossemeer krijgen eind dit jaar een extra container – een grijze bak met een blauw deksel – om hun oud papier (beter) te scheiden van het restafval. Een half jaar lang wordt bekeken of deze manier van inzamelen succesvol is. Zo ja, dan worden de oud papier-containers in heel de gemeente ‘uitgerold’.

Als het om de gescheiden inzameling van oud papier gaat, loopt Steenbergen behoorlijk achter bij het landelijk gemiddelde en zou het college – dat hoog inzet op duurzaamheid – dus graag anders zien.

Wethouder Leo Heijmans hoopt en verwacht dan ook dat de proef tot een aanzienlijk grotere hoeveelheid oud papier gaat leiden. Bedoeling was om de hoeveelheid de afgelopen jaren op te krikken tot een kleine 80 kilo per inwoner, in de praktijk was echter sprake van een daling tot 59 kilo per inwoner.

Meer opbrengst voor verenigingen en scholen

Bij de nieuwe manier van inzamelen blijven de organisaties betrokken die deze taak toch al op zich namen. In Steenbergen-Zuid zijn dat sv Diomedon en de Gummarusschool, in Nieuw-Vossemeer muziekvereniging Semper Crescendo. Heijmans: ,,Zij blijven ook de opbrengst ontvangen en gaan er dus, als het goed is, op vooruit.’’

De nieuwe oud papier-bakken zullen eens per vier weken worden geleegd, op welke dagen dat gaat gebeuren is nog onderwerp van gesprek met de vrijwilligers die het moeten doen.

De Heen

Vanaf het moment dat de pilot begint, stopt toevalligerwijs voetbalvereniging Val Aan met de inzameling van oud papier in De Heen, maar in het dorp blijft wel een grote container van de gemeente aanwezig. Die verdwijnt mogelijk in de tweede helft van volgend jaar weer, als de proef in Steenbergen-Zuid en Nieuw-Vossemeer naar wens is verlopen en de inwoners van alle kernen een speciale oud papier-container krijgen.