Prinses Marijke straat is vandaag zeven bomen rijker

DINTELOORD – Boomplantdag wordt door gemeente Steenbergen elk jaar aangegrepen om straten in de gemeente te verrijken met nieuwe bomen. Dit jaar was het de beurt aan de Prinses Marijke straat in Dinteloord. Scholieren van basisschool De Regenboog waren vanochtend – woensdagochtend – gevraagd om bij het planten te helpen.

Dat gebeurt niet voor niets. Wethouder Cors Zijlmans legde de leerlingen het belang van bomen uit. Zij zorgen voor zuurstof en verwerken CO2”, vertelt de wethouder. En dat verhaal klopt: Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof en biomassa (zoals hout, blad en wortels). De zuurstof geven ze af aan de lucht. Bomen slaan vooral extra CO2 op als ze groeien. Wanneer ze groot zijn, stopt de opslag nagenoeg en blijft wel de zuurstoffunctie. Het planten van bomen zorgt ervoor dat de vermindering van CO2 het beste wordt gerealiseerd.

Mooie bomen, onwijs veel poep

De fraaie Prinses Marijkestraat heeft een flinke groenstrook en daar worden tussen de bestaande bomen 7 nieuwe exemplaren gezet van de typen es, sierkers en els. Dissonant in deze straat is wel de enorme hoeveelheid hondenpoep op deze groenstrook. Bewoners die nu wat meer zuurstof zouden kunnen inademen nemen meteen ook wat nare luchtjes in. Hier mag best wat worden gedaan aan de bewustwording. Intussen was het voor de medewerkers van de plantsoendienst, beleidsambtenaar Frederique Jansen, de plantende kinderen en de wethouder flink uitkijken waar ze hun stappen zetten. Wie mis stapte heeft aan het planten een minder prettige herinnering overgehouden.