Prins Peer d’n Eerste in de glansrol van zijn leven

’T VOSSE-OL – Als hij er even over nadenkt, klopt het eigenlijk wel dat alles samenkomt in zijn rol als Prins Peer d’n Eerste, de nieuwe prins van ’t Vosse-ol. De 38-jarige Peter Plasmans speelde al op z’n zestiende jaar bij de harmonie, is altijd actief geweest bij het carnaval en staat graag te zingen en acteren op het toneel. Vorig jaar heeft hij afscheid genomen bij hofkapel de Vosseblazers, om zo de eervolle taak als prins van het durp aon de kreek te kunnen gaan vervullen. “Ik wil een prins zijn voor iedereen en de verbinding zoeken.”

Zijn onthulling op de 11de van de 11de was natuurlijk een moment om hartkloppingen van te krijgen, want het was het begin van het avontuur. Maar inmiddels heeft Prins Peer I zijn vuurproef wel gehad, tijdens het Prinsenbal en het Jan Kellerbal. “Eigenlijk merkte ik dat ik het optreden op de kindermiddag nog spannender vond dan bij de volwassenen. Kinderen zijn eerlijk en laten meteen merken of ze iets leuk vinden of niet. Toen ik de envelop vasthad met daarin de namen van het jeugdgevolg, merkte ik dat ik best zenuwachtig was, omdat ik weet dat het voor hen zo’n belangrijk moment was. Maar het klikte meteen en we hebben een hele gezellige groep.”

Raakvlakken met zijn werk

Peter Plasmans voelt dat de rol hem past als een handschoen, net zo goed als het op maat gemaakte prinsenpak dat hij in samenspraak met het bestuur van carnavalsvereniging ’t Vosse-ol heeft uitgezocht. “Ik wist eigenlijk meteen dat ik ‘all the way’ wilde gaan, dus een echt prinsenpak met alles erop en eraan.” Maar dat prins zijn meer is dan alleen een mooi pak aantrekken en een steek op je hoofd zetten, beseft hij als geen ander. Het heeft veel raakvlakken met het werk wat hij doet als hij geen prins is. “Ik werk onder andere met jongeren met complexe gedragsproblemen. Daarnaast heb ik samen met mijn collega Elly het Bureau van de Glimlach opgericht. Als Contactclown komen wij in verzorgingstehuizen of bij mensen met een beperking waar we proberen door improvisatie contact te maken. Die verbinding zoeken met mensen, ook juist met de mensen die niet vooraan staan, is mijn doel.”

60-jarig jubileumfeest

Voorzitter van carnavalsvereniging ’t Vosse-ol, Giscard van Tilburg, is helemaal in zijn nopjes met Prins Peer d’n Eerste. Het is sowieso feest, want de vereniging bestaat 60 jaar. Dat is weliswaar geen carnavalesk jubileum, maar wel iets om trots op te zijn. “Natuurlijk zijn er ups en downs in al die jaren, maar het carnaval staat nog steeds fier overeind in het dorp. Er is wel eens geopperd om een dag van het feestprogramma te schrappen, maar dan kom je er al snel achter dat dat onmogelijk is. Elke dag heeft namelijk zijn eigen succesnummer. Ik vind Prins Peer I persoonlijk een hele goede aanwinst, maar zeker ook voor het dorp. Hij ziet mensen echt en kan ze meenemen in de feestvreugde.” Inmiddels is 18 mei als datum geprikt om het 60-jarig jubileum te vieren met een feest waar alle dorpsgenoten welkom zijn.

Genoeg creatieve ideeën

Geen prins zonder gevolg en dus staan Nar Imke, Boer Joene en Jan Keller als leden van de Hofhouding paraat om hem te steunen bij alle activiteiten. Prins Peer I haakt daar meteen op in door ook een pluim te geven aan alle Voskes en Vossinnekes van de boerenploeg die achter de schermen veel werk verzetten, zoals het maken van de insignes. “Ik sta ook open voor alle feedback en adviezen die mensen mij willen geven. Net zoals ik als nieuwe prins veel kan leren van de oudgedienden uit de andere kernen.” Op de vraag of hij nog wat bijzonders gaat doen op de burrieborrel op het stadhuis in Strienestad, reageert hij nog wat raadselachtig. “Ik heb als acteur natuurlijk wel genoeg creatieve ideeën en tussen Strienestad en ’t Vosse-ol heerst altijd een gezonde concurrentie. We moeten als kleinere kern onze aandacht opeisen, maar dat gaat helemaal goedkomen.”

Door: Nicole van de Donk 

Foto: Prins Peer d’n Eerste is de laatste weken warmgedraaid en kan niet wachten tot het echt losbarst in ’t Vosse-ol.

Foto: Niek Perdaems ©2019