Prins en gevolg nemen hun petje af voor optochtdeelnemers

STEENBERGEN – Prins Strienius V en zijn gevolg namen hun petje gisteren bij de prijsuitreiking van de optocht diep af voor alle deelnemers die het barre weer hadden getrotseerd om Strienestad op de laatste dag van carnaval 2016 in volle bloei te komen zetten. BC De Vlaojestààmpers, dweilband Effe d’r Neffe en LC De Vriendschap kwamen als de grote winnaars van de leutstoet uit de bus.

In de wetenschap dat de wind geen spelbreker meer was, besloot de Stichting Karnaval Steenbergen gistermorgen de optocht door te laten gaan, ondanks de afmelding van een zevental bouwclubs van vijf grote en twee kleine wagens.

De zware regenval ten spijt, verschenen 27 deelnemers wél aan de start van het evenement, dat gezien de slechte weersomstandigheden toch nog op een alleszins behoorlijke publieke belangstelling mocht rekenen.
Jan Oorlog voerde, met Jantje Oorlog aan zijn zijde, zoals gebruikelijk het bonte lint aan op de route van de Oudlandsestraat naar de Kaaistraat.

Toine Loos deed dit als ‘leutpliessie’ van Strienestad voor de zesde en laatste keer en werd door meerdere deelnemers dan ook in het zonnetje gezet. Zo zong dweilband Ut Toeternietoe de vertrekkende Jan Oorlog heel onderweg toe.

Prins en gevolg namen, samen met het college, vervolgens het traditionele defilé af, vanaf het bordes van het weer tot Leutpeleis omgedoopte oude stadhuis.

Vervolgens steeg de spanning met betrekking tot de uitslag. ‘De Vlaoje’ wonnen bij de grote wagens zowel de eerste prijs als de Peblieksprijs. Effe d’r Neffe ging er voor de derde keer in vijf jaar tijd met de wisselbeker bij de muziekgroepen vandoor, wat betekent dat de glimmende bokaal voorgoed in het bezit is gekomen van de dweilband.

Effe d’r Neffe kreeg uit handen van Prins Strienius V bovendien de Leutprijs overhandigd. Bij de grote groepen was het LC De Vriendschap, die voor hun bloemencorso werden beloond met de eerste prijs. De groep won voor de derde keer op rij en mag de wisselbeker zodoende eveneens houden.