Primeur tijdens expositie Kruislandse tramlijn

KRUISLAND – Museum De Holle Roffel in Kruisland had gisteren in meerdere opzichten een primeur te pakken. Met het openen van de expositie over de tramlijn die van 1894 tot 1937 door het dorp reed, verrichtte wethouder Wilma Baartmans er de allereerste officiële handeling van het nieuwe college. Gelijktijdig kondigde zij aan dat de historie van de tramlijn een plaats krijgt in de Canon van Steenbergen, het boekwerk waarin alle belangrijke gebeurtenissen uit de historie van de gemeente bijeenkomen.

De nieuwbakken wethouder opende de tentoonstelling door met een draai aan de knop een miniatuur-tram in beweging te zetten. Eigendom van Kruislander Bernhard Hack die zich voor de gelegenheid in een conducteursjasje uit die tijd had gestoken, in bruikleen gegeven door de Stichting Veteraan Autobussen. De Kruislander is zelf een gepassioneerd verzamelaar die in eigen tuin maar liefst 120 meter spoorlijn heeft liggen. De tram die hij voor de opening inzette is bijna gelijk aan de volwassen variant die ooit door Kruisland reed. “Alleen was die niet groen, maar zwart. Ik hoop dat ik die op een dag op de kop kan tikken.”

Logische keuze

De expositie is ontstaan op initiatief van de Kruislandse Marly Mulders als opdracht binnen haar opleiding tot vrijwillig gastvrouw van Waterpoort. “We moesten een plek in onze eigen gemeente op de kaart zetten.” De tramlijn was voor haar een logische keuze, ook al verdween de tram al in 1937 uit het straatbeeld. “Wanneer we vroeger met ons gezin langs de route van de tram reden, vertelde mijn vader er altijd over. Voor ons hoorde hij er daardoor gewoon bij.”

Vruchtbare samenwerking

Mulders zocht contact met Dami Koevoets van het plaatselijke ambachtsmuseum voor meer informatie. Het was het begin van een mooie en vruchtbare samenwerking. “Er is ontzettend veel informatie beschikbaar; de kunst was om daaruit een keuze te maken.” Bijkomend voordeel was dat Marly als grafisch vormgever deze kunst tot in de puntjes beheerst. Het resultaat: een zeer informatieve expositie die ook nog eens een plezier is voor het oog.

Kopje koffie of een borrel

De expositie maakt dit weekend deel uit van het Waterpoortweekend dat bomvol zit met activiteiten rondom het Volkerak-Zoommeer. Alle informatie daarover is terug te vinden op www.waterpoortweekend.nl. Hoogtepunt daarbinnen is voor paardenliefhebster Marly Mulders de paardentram die twee dagen lang door het dorp rijdt. Het transportmiddel reed in vroeger tijden in Roosendaal en Bergen op Zoom. Gedurende de reis vertelt de tramconducteur dit weekend het bijzondere verhaal van de tram door Kruisland richting halte Gastelsfeer. Daar wacht een kopje koffie of een borrel, net als in vroeger tijden. Vanmiddag is er nog een laatste rit om 15.00 uur vanaf de Markt in Kruisland. Morgen vertrekt de tram om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. De tocht duurt ongeveer twee uur en de ritprijs bedraagt slechts vijftig cent.

Persi Swing Collective

De expositie is vandaag nog geopend tot en met 17.00 uur en morgen van 11.00 tot 17.00 uur. Morgen komt de feestvreugde tot een hoogtepunt met live-muziek van de Steenbergse jazzband Persi Swing Collective Bigband en gast vocalist Liza Meuldijk.

Wie dan geen kans ziet om de expositie te bezoeken, kan nog terecht op de donderdagen 21 en 28 juni, zondag 1 juli en de donderdagen 5, 12, 19 en 26 juli. Steeds van 14.00 tot 17.00 uur.

Waterpoort

Waterpoort is een samenwerkingsorganisatie op de grens van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland. Het verbindt ondernemers, overheden en burgers met initiatieven op het gebied van water, landschap en erfgoed. Samen kunnen zij kansen benutten die zij alleen niet kunnen realiseren. Meer info: www.waterpoortwerkt.nl