Primeur in 55ste carnavalsjaar: meisjes kunnen nu ook narreke worden

STEENBERGEN – Het 'hoge woord' was er nog niet uit bij Prins Strienius V, of hij hoorde dat het wel snor zat: voor het eerst in de 55-jarige carnavalsgeschiedenis van Strienestad maken bij de verkiezing van het jeugdgevolg ook de meisjes – mits zij dat zelf natuurlijk willen – kans om tot narreke te worden gekozen.

Getuige onder meer de dolenthousiaste reacties bij de kinderen in de groepen 5 van de Gummarusschool, heeft de Stichting Karnaval Steenbergen precies op het juiste moment voor deze ontwikkeling gekozen. Credo van de jubilerende SKS is sowieso dat tradities zoveel mogelijk in ere moeten blijven, maar wel steeds bezien in de tijdgeest.

De laatste jaren nam het aantal meisjes bij de jeugdgevolgverkiezing alleen maar verder toe; dat vroeg gewoon om een andere verdeling van de zes beschikbare leutige baantjes. Waarbij aangetekend dat het narreke, in tegenstelling tot het Deftig Floddertje en uiteraard het Leutvrouwke, voortaan ook een meisje kán zijn. Maar ook bietboerkes komen onveranderd voor deze functie in aanmerking.

Snorrekusbal

,,Wie het gekst doet, wordt narreke,’’ stelde Prins Strienius V, die vanmorgen met zijn gevolg alle groepen 5 t/m 7 van de basisscholen in Steenbergen en Welberg bezocht, om het Snorrekusbal van zondag 25 januari te promoten.

Het feest begint die middag om 13.11 uur, vindt plaats bij De Joosse, en behalve een nieuw narreke worden er dan ook een nieuw Leutvrouwke en een nieuw Mussekoninkje gekozen. Dit ter complettering van het jeugdgevolg, waarin jeugdprins Max Romme, Jantje Oorlog Joey Bouwens en Deftig Floddertje Merel Janssen voor de tweede en laatste keer van de partij zijn.

Aanmelden voor de verkiezing kan d.m.v. het formulier dat de kinderen op school hebben ontvangen en digitaal via www.sks-steenbergen.nl