Prijsdansen in Nieuw-Vossemeer: blijft traditie voor jong en oud

NIEUW-VOSSEMEER – Maandag morgen om klokslag 9.00 uur zit het Wagenhuis vol met Vosmeerders die, ter voorbereiding op het prijsdansen, van een stevig ontbijt genieten. Doordat de Dorpsherberg leeg staat en de start van het prijsdansen daar dus niet kan beginnen, kunnen de eters net even langer blijven zitten dan voorgaande jaren. Toch vertrekken een uur later de eerste gasten al naar de grote zaal, want daar start om 11.00 uur het prijsdansen.

Vorig jaar is Jos van Tilburg gestopt als jury lid, Marcel Elsevier is helaas ziek dus moet voorzitter Gilles Plandsoen het doen met Mart Verhagen, dit jaar aangevuld met een dame: Noor Voorthuijzen. Noor woont nog maar een maand in Nieuw-Vossemeer, maar reageerde spontaan op de Facebook oproep van Kees Suijkerbuijk ‘Jurylid gezocht’ en melde zich aan. Ze wist niet wat ze zag, dit had ze nog niet eerder meegemaakt. Noor zat een groot deel van haar leven op de binnenvaart en heeft lang op schepen gewoond.

Op naar de Voorstraat

Door wat minder kegels te gebruiken en ze bovendien iets dichter bij elkaar te plaatsen, weten genoemde 3 juryleden het prijsdansen goed te begeleiden. Na de middag verplaatsen de Vosmeerders zich naar de Voorstraat om daar bij Belia Henning, de nieuwe uitbaatster van Café Voorwaarts, wederom de beentjes van de vloer te tillen.

Verhaal met een lach en een traan

Het prijsdansen blijft een traditie: zowel jong als oud vermaakte zich weer opperbest en het is gezellig druk, zo druk dat niet iedereen in het café past. Daar biedt een buitenterras met partytenten echter uitkomst voor. Overigens zijn het niet alleen Vosmeerders die op maandag de beentjes van de vloer doen. Zo is er ook een groepje dames uit Lepelstraat dat al jaren naar prijsdansen komt. Het is een verhaal met een lach en een traan: een van deze dames zong voorheen vaak het liedje ‘à la vie la mort’door de microfoon van de dj tijdens prijsdansen. Zij is helaas aan de gevreesde ziekte overleden. De vriendinnen hebben min of meer aan haar beloofd te blijven genieten van het leven en dat doen ze ook, hoewel er altijd ’n momentje is waarbij ze aan haar denken tijdens de kermis . . . vooral als dat liedje uit de luidsprekers van de dj komt.

Kermis goed bezocht

De kermis zelf was dit jaar in handen van een nieuwe kermisexploitant, die er in geslaagd is om toch weer wat attracties naar het dorp  te halen. De ‘Mallemolen’ en ‘Botsauto’s’ werden, naast de andere attracties goed bezocht. Wat de Vosmeerders wel misten was ‘De Rups’ en vooral ook de Snoeptent.

Tekst en foto's: Niek Perdaems ©2019