Prijsdansen erkend als nationaal erfgoed

NIEUW-VOSSEMEER – Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed heeft het onlosmakelijk met de kermis verbonden prijsdansen in Nieuw-Vossemeer officieel erkend als immaterieel erfgoed.

De activiteit heeft zodoende een plaatsje gekregen op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Erfgoed in Nederland.

Heemkundekring Ambachtsheerlijkheid, de Dorpsraad en de eigenaren van ’t Wagenhuis en café Voorwaarts, waar het prijsdansen zich voltrekt, hadden de activiteit gezamenlijk voorgedragen. Ook sloten zij samen een convenant waarin zij hebben afgesproken er alles aan te zullen doen om de traditie van het prijsdansen in ere én levensvatbaar te houden voor de toekomst.

Met name dat laatste was ook een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor vermelding op de erfgoedlijst. De geschiedenis van het prijs- of kegeltjesdansen gaat vermoedelijk terug tot 1911 en zorgt er nog altijd voor dat de bevolking op de kermismaandag in september massaal vrij neemt om van de partij te kunnen zijn. Ook veel oud-inwoners van het dorp keren jaarlijks speciaal voor deze sociale en feestelijke happening terug naar hun roots.