Prachtige platbodems meren aan in Steenbergse haven

STEENBERGEN – De echte Bietentocht ging vandaag vanwege weersomstandigheden en Covid-maatregelen niet door, maar dat neemt niet weg dat de deelnemende platbodems vanmiddag toch aanmeerden in de Steenbergse haven. Plaatsgenoot Ad Vermeulen zag het vanuit zijn woonkamer gebeuren en schoot er een paar fraaie plaatjes van.

Tijdens de Bietentocht laden de traditionele platbodems symbolische hoeveelheden bieten. Deze bieten worden in Steenbergen gelost aan het eind van de tocht. De tocht is een hommage aan de bietencampagne van vroeger over de Zeeuwse en Brabantse wateren en een herleving van de traditie van de zeilende bietencampagne.

Dit jaar is het een extra bijzonder gebeuren omdat het samenvalt met de herinvoering van het vervoer van bieten over water in de huidige bietencampagne.

Minder CO2-uitstoot

Na een proefproject in 2020 besloot suikerproducent Cosun Beet Company uit Dinteloord de komende maanden 270.000 ton suikerbieten te vervoeren met binnenvaartschepen van Maastricht naar Oudenbosch. Daarvandaan worden de bieten met vrachtwagens naar de fabriek in Dinteloord gebracht. Dit scheelt 15.000 ritten (8% van de totale aanvoer) met vrachtwagens, dus minder kosten, 20% minder CO2-uitstoot en minder verkeersdruk op de weg.

Cosun Beet Company onderzoekt samen met de gemeente Steenbergen en andere partners de mogelijkheden van een losplaats bij de suikerfabriek. Ook in Groningen wordt gebruikt gemaakt van vervoer over water voor het transport van de bieten.

Oude tijden lijken dus te herleven en niet alleen tijdens de Bietentocht waarvan de start afgelopen maandag 18 oktober 2021 in Bruinisse was.

Beelden bij dit artikel