Praatprogramma ‘Hilde’ maakt taboe bespreekbaar op SLOS TV

STEENBERGEN – Tijdens haar praatprogramma bij de SLOS maakt Hilde Jans een onderwerp bespreekbaar waar een groot taboe op ligt: mishandeling van ouderen. Ze gaat in gesprek met Gerda Nuiten, aandachtsfunctionaris Ouderenmishandeling van Veilig Thuis West-Brabant en Sanne Bijlsma van Meldpunt Crisiszorg.

Hilde Jans verzorgt sinds enige tijd een informatief praatprogramma op zondagmiddag bij de SLOS. Allerlei onderwerpen passeren de revue. Soms zakelijk, soms informatief, soms grappig, soms serieus. Aanstaande zondag bespreekt zij een onderwerp waar nog steeds een groot taboe op ligt, namelijk ouderenmishandeling. Een onderwerp waar iedereen van denkt, dat kan haast niet, of dat gebeurt niet in mijn omgeving. Helaas, zo blijkt ook tijdens haar gesprek met Gerda Nuiten, gebeurt het vaker dan men denkt. Niet alleen in ‘de stad’, maar ook hier, in de regio West-Brabant. Landelijk gemeten is 1 op de 20 ouderen slachtoffer van mishandeling, een schrikbarend aantal.
“Voorbeelden van ouderen die in goed vertrouwen een buurtbewoner volmacht geven voor het beheer van hun financiën en dan volledig uitgebuit worden. Maar ook de beelden die geestelijke mishandeling van oude, vaak dementerenden bij mij oproepen. Het taboe moet opgeheven worden. We moeten allemaal onder ogen zien dat het gebeurt.” pleit Hilde Jans. “Ik ben psycholoog, vraag me af waarom mensen de dingen doen die ze doen. Waarom besluit iemand een kwetsbaar persoon te mishandelen, op welke manier dan ook.” Daarom gaat ze uitgebreid in op hoe ouderenmishandeling gesignaleerd kan worden, en hoe te handelen bij vermoeden van ouderenmishandeling.

“Als je ouderenmishandeling vermoedt, meld het dan”

Aan tafel zit ook Sanne Bijlsma namens het Meldpunt Crisiszorg. Sinds maart kan iedereen bij het meldpunt terecht voor vragen over acute hulp. Zij werkt nauw samen met diverse instanties, waaronder Veilig Thuis West-Brabant. Zij geeft uitgebreid uitleg over het werk van het Meldpunt en het belang van het signaleren van ouderenmishandeling. Tijdens de uitzending komt regelmatig het telefoonnummer van zowel Veilig Thuis West-Brabant als het Meldpunt Crisiszorg in beeld.

“Als u ook maar enige twijfel heeft over uitbuiting, mishandeling in welke vorm dan ook van ouderen, bel dan!” roept Hilde Jans iedereen op. “De medewerkers van het Meldpunt Crisiszorg weten bij wie u terecht kunt met vragen. Bij Veilig Thuis West-Brabant hoeft u bij vermoeden van mishandeling niet meteen een melding te doen. Informatie vragen kan ook. Maar sluit de ogen niet voor ouderenmishandeling. Het taboe moeten we doorbreken!”
Het telefoonnummer van Veilig Thuis West-Brabant is 0800 5099.
Het telefoonnummer van Meldpunt Crisiszorg is 0800 2000.
De uitzending is morgenmiddag – zondagmiddag 12 juli – vanaf 13.00 uur te zien op SLOS TV en op het YouTube kanaal van SLOS.

Presentator Hilde Jans in gesprek met Gerda Nuiten aandachtsfunctionaris Ouderenmishandeling van Veilig Thuis West-Brabant en Sanne Bijlsma van Meldpunt Crisiszorg

Tekst: Tineke Feskens – Foto: SLOS ©2020