‘Portretten uit De Heen’ van Martin Valkhoff

Voor het derde achtereenvolgende jaar staat de Gummaruskerk tijdens de Steenbergse Jaarmarkt in het teken van de kunst. Van vrijdag 2 t/m zondag 4 september is er – op initiatief van Kunstforum Steenbergen, Retail Platform Steenbergen, Platform Kunst en Cultuur Steenbergen en Albert Heijn Achterberg – een expositie ‘van hoge klasse’ te bezichtigen met werken van zeven kunstenaars, die we in aanloop naar de tentoonstelling één voor één alvast aan het publiek voorstellen. Vandaag: Martin Valkhoff.

Martin Valkhoff (1956) uit De Heen genoot zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in zijn geboortestad Rotterdam. In 1981 werd hij tekenaar bij de archeologische dienst van de gemeente Rotterdam.

In de loop der jaren heeft hij als illustrator en grafisch vormgever gewerkt aan tal van archeologische publicaties en tentoonstellingen in de regio Rotterdam, maar ook elders in het land. Zijn geschilderde reconstructies van landschappen en mensen verschenen in musea, wetenschappelijke uitgaven en presentaties op archeologische congressen in Europa.

Koningspaar

 Sinds zijn verhuizing naar De Heen in 2001 is hij zich steeds meer toe gaan leggen op schilderen van eigen werk. Zijn portret van koning Willem-Alexander heeft een plaats gekregen in de raadszaal van de gemeente Steenbergen en het dubbelportret van de koning en koningin Máxima siert de raadszaal van de gemeente Schouwen-Duiveland in Zierikzee.

‘Jazzroute Rotterdam’

Samen met enkele bekende striptekenaars (o.a. Jan Kruis, Theo van den Boogaard, Dick Matena, Peter Pontiac en Joost Swarte) werd Martin uitgenodigd om deel te nemen aan het Rotterdam Jazz Artists Memorial (R+JAM).

De serie kunstwerken vormt de ‘Jazzroute Rotterdam’, die jazzmuzikanten uit deze stad herdenkt en gesitueerd is rond de Oude Binnenweg. Martin ontwierp het portret van zijn vader Jaap Valkhoff, musicus, componist en legendarisch Rotterdammer. Het in emaille uitgevoerde kunstwerk werd op 21 april 2014 onthuld en hangt aan de gevel van het oudste café van Rotterdam, Melief Bender.

Markante personen

Voor de tentoonstelling in de Gummaruskerk heeft Martin ‘Portretten uit De Heen’ geschilderd, een serie in aquarel en acryl van markante personen uit het dorp.

Het schilderen van eigen werk speelt een steeds belangrijker rol in het leven van Martin Valkhoff. In de nabije toekomst verwachten hij en zijn vrouw Riena de deuren van hun nieuwe atelier in de Heense polder te openen voor schildercursussen en workshops.