Pompedurp maakt zich op voor weer een opperleutig carnaval

POMPEDURP – Het programma voor het 56e carnaval in Pompedurp zit propvol met leutige activiteiten voor oud maar zeker ook voor jong. In het carnavalsdorp vernoemd naar de Pomp op de markt begrijpen ze als geen ander dat de feestvreugde met de paplepel moet worden ingegoten. Bram van Dis, voorzitter van Stichting Kruislands Karnaval (SKK), doet er samen met de andere fanatieke Pompedurpers en Pompinnen alles aan om de jeugd enthousiast te krijgen. Een hoewel het in deze tijd niet makkelijk is om kinderen achter de spelcomputer vandaan te lokken, is het toch gelukt om ze aan het bouwen te krijgen.

Het is even zoeken voor de ouders en kinderen op deze vroege zondagochtend. Er is een idee, een bouwtekening en veel goede wil. De ervaring ontbreekt alleen nog hier en daar. “Al heb ik vroeger wel eens helpen plakken aan een wagen”, roept een van de moeders. Het groepje van zeven kinderen dat aanwezig is noemt zich ‘de Pompedurpers’ en wil een auto gaan bouwen die er net even anders uit ziet. Dan past hij namelijk precies binnen het thema van dit jaar: ‘Da’k ut nie wit’. Met die carnavalswagen gaan ze meerijden in de Kinderoptocht en in de d’n grote optocht op zondag 3 maart.

Piepschuim bolletjes

De kinderen van basisschool de Zonneberg die zich hebben opgegeven om te gaan bouwen worden ondersteund door de SKK en door bouwclub de Begienurs. Die laatste hebben gezorgd voor de materialen. Met behulp van de ouders is het de bedoeling de wagen vandaag in elkaar te zetten. De 7-jarige Milan mag de wielen van de auto in de goede vorm snijden waardoor hij al snel zelf van top tot teen onder de witte piepschuim bolletjes zit. “Ik vind het wel leuk werk en ik mag misschien straks ook helpen lassen. Op de bumper komt een snor, dus dat wordt wel mooi.” Zijn klasgenootje Bastian helpt ook graag mee. “Ik wil later zelf ook bij een echte bouwclub.”

Roze Pompeleedies

Dat is ook precies de bedoeling volgens SKK-voorzitter Bram van Dis, want op die manier stel je het carnavalsfeest veilig voor de toekomst. “We hebben hier twee grote bouwclubs, dus als er eentje zou wegvallen ben je al kwetsbaar. Net zoals er ook nog maar twee cafés zijn overgebleven. Vroeger bleef iedereen hier carnaval vieren in het dorp, maar de jeugd trekt nu steeds vaker weg naar omliggende plaatsen. Daarom proberen we elk jaar met iets nieuws te komen om het interessant te houden.

Zo hebben we ooit de Pompeleedies in het leven geroepen in plaats van een saaie Raad van Elf. Deze gezellige dames in het roze zijn nu een voorbeeld voor de jeugd want mijn eigen dochter is bijvoorbeeld in het jeugdgevolg een jonge Pompeleedie. Vorig jaar zijn we voor het eerst met een bus de ‘Pompeleedies on Tour’ op zaterdag gaan rijden. Vertrekkend vanaf de Commerce stoppen we dan langs drie cafés in de regio. Dat viel in de smaak want de bus zit dit jaar weer vol. Na carnaval gaan we weer met z’n allen rond de tafel om te evalueren en dan rolt daar weer een nieuw idee uit voor volgend jaar.”

D’un Nieuwe Meuk

De auto van de kinderbouwclub begint intussen steeds meer vorm te krijgen. Er wordt een frame gelast rondom een skelter. Dat gebeurt in de loods van Ruud van Tilburg, de vader van Milan en zijn broer Youri. Eigenlijk is zondag zijn enige “bouwloze” dag, want hij heeft de hele week gewerkt aan de wagen van zijn eigen bouwclub D’un Ouwe Meuk. “Die is net klaar en hoeft alleen nog gespoten te worden. Bij het plakken van onze wagen hebben leerlingen uit groep 8 geholpen, want die extra handjes zijn altijd meer dan welkom. En zo leren ze meteen hoe het werkt. Mijn eigen kinderen worden natuurlijk aangestoken door mijn enthousiasme. Ze hebben het er al over dat ze D’un Nieuwe Meuk worden. Mijn vrouw wil nog wel eens opperen om op vakantie gaan tijdens carnaval, maar er zitten drie mannen thuis die daar een stokje voor steken”, lacht hij.

Foto: De jonge bouwers uit Pompedurp zetten hun beste beentje voor om met een mooie wagen in de optocht mee te gaan rijden. Bram van Dis (met carnavalssjaal) doet elk jaar weer z’n uiterste best om de jeugd bij het carnaval te betrekken.

Foto en tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant