Pompedurp gestopt met pompverbranding: Traditie gedoofd door strenge regelgeving

POMPEDURP – Afgelopen dinsdag kwam een traditie van zeker vijftig jaar ten einde in het Pompedurp. Het verbranden van de pomp ter besluit van het leutfeest is voorbij. “De afgelopen jaren werd het steeds moeilijker om een vergunning te krijgen,” legt Prins Jürgen uit. “De voorwaarden waren bijna onhaalbaar. Als bestuur voelen we aankomen dat dit de komende jaren door nog scherpere regelgeving en door de stikstofproblematiek alleen maar nog moeilijker wordt. Daarom hebben we de knoop doorgehakt en zijn we gestopt met het verbranden van de pomp.”

Het was wel even slikken, geeft de Prins toe. “Ik vond het persoonlijk heel moeilijk om dit te moeten vertellen en ik heb het ook echt als een afscheid ervaren. Ikzelf weet niet beter dan dat de pomp verbrand wordt. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik er als kleine jongen naar keek. Ik wilde zeker niet degene zijn die daar een einde zou maken, maar we zagen geen andere mogelijkheid. ” Als alternatief mochten alle aanwezigen met een merkstift op de pomp zetten hoe zij de carnaval ervaren hebben. “De mensen waren wel verrast, maar na onze uitleg denk ik dat ze er wel vrede mee hebben,” aldus Van Osta.

Lastig uit te leggen

In Strienestad en ‘t Vosse-ol gingen de verbrandingen van respectievelijk de Mussen en de Heks wel door als vanouds. Prins Jurgen hoopt het komend jaar in gesprek met de gemeente en de andere carnavalsstichtingen tot het trekken van één lijn te kunnen komen. “Het is lastig uit te leggen waarom in de ene kern gebeurt, wat een andere kern niet voor elkaar schijnt te kunnen krijgen. Ik hoop dat we tot één uniform beleid kunnen komen.”

Wie eigenaar wil worden van de eerste, niet verbrande pomp, kan zich aanstaande zaterdagavond melden bij het Waogentjes Kijken van bouwclub De Begienurs bij zaal Koch in Kruisland. Daar zal het collectors item onder de hamer gaan tijdens de jaarlijkse veiling ten behoeve van de Stichting Karnaval Kruisland.

Door: Dasja Abresch