Politie zwijgt in alle talen: Steenbergse moord-verdachten mogen geen enkel contact met buitenwereld

STEENBERGEN – De inzekeringstelling van de twee Steenbergse vrouwen (18 en 39 jaar) die afgelopen zaterdag zijn aangehouden in verband met de vermissing van de verdwenen Belg Johan van der Heyden (56) is verlengd. De rechter-commissaris aan wie de zaak ter toetsing werd voorgelegd, zag voldoende reden om de Steenbergse dames achter slot en grendel te houden.

Niet alleen zitten zij in de cel, zij zitten zelfs ‘in beperking’.  Dit houdt in dat zij praktisch geen contact met de buitenwereld hebben. Ze mogen geen contact hebben met familie of andere gedetineerden. Ze mogen geen televisie kijken, kranten lezen of telefoneren en verblijven 23 uur per dag in afzonderlijke cellen. Alle contacten verlopen via hun advocaat .

Speculaties

De beperking houdt volgens een persbericht van de politie ook in dat “er geen enkele informatie wordt verstrekt over het verloop van het onderzoek of wordt ingegaan op verhalen en speculaties in de media.” Wat het onderzoek in de woning en de loods in het woonwagenkamp aan de Westlandselangeweg heeft opgeleverd is niet bekend.

Gelokt

In verband met de kwestie zitten in ieder geval een Nederlandse man, een Belgische vrouw en de twee Steenbergse vrouwen (volgens bronnen moeder en dochter) in hechtenis. Volgens de site Misdaadjournalist zou de loodgieter door hen naar Steenbergen zijn gelokt om een verstopping op te lossen. Het viertal ging er, ten onrechte, vanuit dat de loodgieter over veel geld zou beschikken. Toen dit niet het geval bleek, werd Van der Heyden met een steek in het hart vermoord. Zijn lichaam zou in stukken zijn gesneden en zijn resten in zoutzuur opgelost, aldus Misdaadjournalist.nl.

Bewijs

Als dit laatste inderdaad is gebeurd, dan is de kans klein dat er nog iets van menselijke restanten gevonden wordt. Dat betekent overigens zeker niet dat daarmee de moordzaak van tafel is. Het komt vaker voor dat verdachten van moord worden veroordeeld ook al is er geen stoffelijk overschot gevonden. Dit hangt uiteraard af van het overige bewijs.
De hele buit zou bestaan uit 60 euro en een iPhone4. De bus waar Van der Heyden mee reed werd verkocht voor 500 euro.

De politie en de technische recherche onderwierpen de woning en de loods van de Steenbergs verdachten aan de Westlandselangeweg in Steenbergen aan een grondig onderzoek. Wat het opleverde wordt niet bekendgemaakt..

Foto: politie.nl