Plaquette brengt rust voor familie omgekomen vliegenier

DINTELOORD – Dankzij de inspanningen van de Stichting studie Dinteloord is sinds gisteren een belangrijk stuk oorlogsgeschiedenis ontsloten voor het publiek. Aan de Dinteloordse zijde van het Benedensas werden een plaquette en paneel onthuld ter ere van de vliegeniers die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortten en omkwamen op Steenbergs grondgebied.

De onthulling werd bijgewoond door vele belangstellenden. De meeste speciale gasten waren de nabestaanden van Donald Lawry, navigator aan boord van de B24 Liberator ‘Ginnie’ die op 22 februari 1944 neerstortte in de Dintelse Gorzen. Het vliegtuig en haar bemanning zijn nooit geborgen. Slechts een van de leden kon na de crash geborgen worden.

Rust

Er is altijd aangenomen dat de Ginnie ergens in het Engelse Kanaal was neergestort. Donald’s zus Betty heeft zich nooit kunnen verzoenen met die gedachte. De wetenschap dat de laatste rustplaats van haar broer nu bekend is, heeft bij haar veel rust gebracht, zo vertelde haar neef Gordon Lawry tijdens de bijeenkomst. Hoewel zij door haar hoge leeftijd (88) niet meer in staat was om de zware reis te maken twijfelden haar neven en nicht die wel aanwezig waren, geen moment. De omvang en intensiteit van de bijeenkomst emotioneerde hen zichtbaar en zij spraken hun dank uit voor de wijze waarop de studiegroep, in het bijzonder lid Paul van Nieuwenhuyzen, zich inzette voor hun oom en alle andere vliegeniers.

De plaquette is ontworpen door Philip Damen, tevens lid van de studiegroep.

De volgende stap is om de Ginnie te bergen, al zal het door de ligging middenin een natuurgebied nog niet meevallen om hier toestemming voor te krijgen.

Van ieder vliegtuig is via een QR-code het volledige verhaal van de missie en bemanningsleden te vinden. Voor meer informatie www.studiedinteloord.com

Lees het volledige verhaal van de plaquette en van de familie Lawry aanstaande vrijdag in de Steenbergse Courant.