Plannen voor zonnepark in Nieuw-Vossemeer

NIEUW-VOSSEMEER – Energiebedrijf Pure Energie heeft plannen om een zonnepark te bouwen aan de rand van Nieuw-Vossemeer. Het gaat om een stuk landbouwgrond van ongeveer 45 hectare tussen de Oude Dijk en het Schelde-Rijnkanaal. Het project, met werknaam Zonnepark de Eendracht, bevindt zich nog in een pril stadium en er is nog geen formele vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente. Het energiebedrijf wil namelijk eerst met de omgeving in gesprek te gaan.

“Onze filosofie is dat het belangrijk is om vooraf met de inwoners te gaan praten om zo te proeven hoe mensen er tegenaan kijken. Dat is ook een belangrijke graadmeter voor de gemeenteraad. De inwoners moeten niet het gevoel krijgen dat het allemaal al geregeld is. Daarom komt er binnenkort een informatiebijeenkomst in het dorp waar we een toelichting op het project zullen geven. Daar mogen mensen uiteraard kritische geluiden laten horen, maar wellicht zijn er ook ideeën. Tevens zullen we uitleggen dat inwoners ook kunnen participeren op financieel vlak”, zo vertelt Maureen Bekke van Pure Energie.

"Liever zonnepark dan windmolens"

De mensen van Pure Energie hebben al een gesprek gehad met enkele leden van de Dorpsraad Nieuw-Vossemeer, waaronder Niek Perdaems. Volgens hem is er nog geen officieel standpunt ingenomen door de Dorpsraad, omdat niet alle leden daarbij aanwezig waren. Zelf kijkt hij positief tegen het zonnepark aan. “Het ligt buiten het zicht van het dorp, dus dat is een voordeel. We zullen toch ook ons steentje moeten bijdragen aan schone energie en dan lijkt mij dit een betere optie dan hoge windmolens.”

Informatiebijeenkomst in Het Wagenhuis

Pure Energie heeft een intentieovereenkomst gesloten met de grondeigenaar, maar volgens het energiebedrijf is dat de normale procedure en staat er verder nog niets vast. “Het gaat om ongeveer 45 hectare waar de zonnepanelen op zouden moeten komen, maar dat kan ook wat minder worden omdat er ook altijd een bepaalde afscherming nodig is. Er zouden bijvoorbeeld bomen omheen geplant kunnen worden, maar dat is ook afhankelijk van de eisen die de gemeente stelt”, aldus Bekke.

Uitnodiging

Bij de inwoners van Nieuw-Vossemeer is deze week de uitnodiging voor een informatiebijeenkomst op de mat gevallen. Die is op 24 september in Het Wagenhuis. De bijeenkomst start om 19:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur).

Meer informatie is te vinden op www.zonneparkeendracht.nl . Daar kunnen inwoners zich ook aanmelden voor een digitale nieuwsbrief om zo op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

(Door Nicole van de Donk)

Foto: Een visualisatie van hoe het zonnepark eruit zou komen te zien op het stuk landbouwgrond tussen de Oude Dijk en het Schelde-Rijnkanaal in Nieuw-Vossemeer.