Plan van Lidl, Action en PontMeyer in kiem gesmoord

STEENBERGEN – De gemeente Steenbergen heeft geen oren naar verplaatsing van de Lidl naar de locatie van PontMeyer aan de Graaf Hendrikstraat, in combinatie met o.a. een binnen- en buitenspeeltuin. De houthandel zou dan verhuizen naar een nieuw te bouwen vestiging op Reinierpolder III en winkelketen Action heeft haar oog laten vallen op de ruimte van de huidige discount-supermarkt bij het busstation.

Voor dit alles bestaan concrete plannen, die vijftig extra arbeidsplaatsen opleveren, zo liet de Steenbergse ondernemer Frans de Bont gisteravond in de gemeenteraad weten. Ook zijn grond op Reinierpolder I maakt onderdeel uit van het project, dat echter een aanpassing van het bestemmingsplan voor de bedrijventerrein vereist. Een verzoek daartoe is door het college afgewezen en dat advies nam de gemeenteraad gisteren – tot stomme verbazing van De Bont – klakkeloos over.

Geen enkele fractie vond het nodig om de discussie überhaupt aan te gaan, waarmee volgens de ondernemer een unieke kans verloren gaat om Steenbergen een grote economische impuls te geven.

Burgemeester en wethouders hebben, in overleg met de plaatselijke winkeliers- en ondernemersvereniging, evenwel bepaald dat zij geen detailhandel toestaan buiten het winkelcentrum. Dat zou niet goed zijn voor de lokale middenstand.

De Bont verwacht juist het tegenovergestelde effect. ,,De grondverkoop aan Pontmeyer levert de gemeente bovendien een aantrekkelijk bedrag op en het weigeren van deze ontwikkeling strookt wat mij betreft niet met de miljoenen die worden gestoken in de herinrichting van zowel de N257 als de jachthaven.’’

,,Lidl zoekt al jaren naar uitbreidingsmogelijkheden,’’ vervolgt hij. Als je dit afwijst, bestaat de kans dat de supermarkt vertrekt en dat geldt ook voor PontMeyer.’’

Naast Lidl zou zich op de plek van de houthandel ook een grote diervoederzaak willen vestigen, aldus De Bont, die met de realisatie van een binnen- en buitenspeeltuin wil inspelen op de recreatieve ambities van de gemeente Steenbergen. Het is voor hem onvoorstelbaar dat college en raad kennelijk geen interesse hebben in de plannen, ‘zonder er ook maar serieus over te willen praten’.