Plaatselijke ondernemers zijn het zat en willen zaterdag open gaan. Het ziet er naar uit dat de regels voor hen overigens versoepeld worden.

STEENBERGEN – Het piept en het kraakt bij de ondernemers in de gemeente Steenbergen. Net als in de rest van Nederland gaan er steeds meer stemmen op om zaterdag de deuren te openen, ongeacht of de lockdown wordt verlengd. Toch zijn ze voorzichtig om dat vooraf te roepen in de krant, maar Sam Dihal van Club LeefVitaal in de Kaaistraat doet dat wel. In een brief die hij aan wethouder Esther Prent heeft gestuurd, staat dat hij vanaf zaterdag weer opengaat voor zijn leden omdat het volgens hem essentieel en veilig is. Oerlemans Mode laat via social media weten dat de winkel zaterdag om 9:00 uur de deuren opent. Eind deze middag werd gelekt dat de winkels zaterdag op afspraak klanten mogen ontvangen. Maar officieel is het afwachten wat er op de persconferentie morgen wordt gezegd. Voor de horeca ziet het er somber uit.

Dihal en zijn team van Leefvitaal helpen mensen om een gezonde levensstijl aan te leren; compleet met sport en voedingsadviezen. “Wij vinden dat leefstijl onder essentieel valt. Daarnaast willen wij hiermee ook een statement maken omdat wij vinden dat iedereen die zijn eigen boterham moet verdienen, uiteindelijk essentieel is”, verklaart Dihal.

Nog onduidelijk of de gemeente gaat handhaven

De woordvoerder van wethouder Prent bevestigt de ontvangst van de brief, maar wil niet specifiek op deze zaak reageren. “Wel kunnen we bevestigen dat we nog een brief met soortgelijke strekking van een andere ondernemer hebben ontvangen”, vertelt Astrid Potters van communicatie. Op de vraag of er zaterdag gehandhaafd gaat worden, kan ze nog geen antwoord geven. “We wachten eerst de persconferentie van aanstaande vrijdag af.” In het officiële antwoord wat LeefVitaal heeft ontvangen, staat dat de gemeente begrip heeft voor de nijpende situatie, maar dat openen niet is toegestaan. “De gemeente Steenbergen zal de regels van de rijksoverheid opvolgen en op basis van deze regels dan ook acteren indien dat nodig wordt geacht.”

ONS Steenbergen: “Desnoods een weekmarkt organiseren voor winkeliers”

Mikhayla van Holten, bestuurslid bij ondernemersplatform ONS Steenbergen, heeft de geruchten over aanstaande zaterdag ook gehoord. “Maar over wie daadwerkelijk opengaat doe ik geen uitspraken. Wat betreft mijn eigen winkel, de Marskramer, ben ik er ook nog niet over uit.
Als bestuur van ONS Steenbergen hopen we natuurlijk dat de overheid vrijdag zelf besluit dat deze lockdown niet langer houdbaar is. In afwachting daarvan kijken we al wel naar andere creatieve mogelijkheden voor de ondernemers. Zo hebben we bijvoorbeeld binnen het bestuur het idee besproken om een weekmarkt te gaan organiseren waar de winkeliers hun spullen kunnen gaan verkopen. Dat zie je al in omliggende gemeenten zoals Breda gebeuren.”

“Als de anderen opengaan, gaan wij mee”

Er lijkt inmiddels een sneeuwbaleffect aan de gang nu ondernemers uit allerlei sectoren aangeven dat de rek eruit is en ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ op de loer ligt. Maar om die stap te zetten blijkt dus nog niet zo eenvoudig. Wies Noordijk van sportclub Dinami zegt af te wachten wat de anderen gaan doen. “Stel dat de winkeliers en horeca dit weekend opengaan, dan gaan wij mee. Daarbij respecteren wij natuurlijk onze leden die het daar niet mee eens zijn, maar er is een grote groep die staat te springen om te komen sporten. En als dat nog met beperkende regels is, is dat geen enkel probleem. Ik denk dat het belangrijk is dat we samen als MKB aangeven dat het zo niet langer gaat.”

Oerlemans mode: “Het kan, Het hoort, Het MOET”


Ook Oerlemans Mode is duidelijk in haar voornemen. “Het kan, Het hoort, Het MOET”, zo begint de modewinkel haar bericht op Facebook. “Winkelen kan bij ons op een verantwoorde manier, volgens de regels. En dat gaan we doen!”, zo kondigt de directie aan. Ze voegen nog een disclaimer toe: “We hopen natuurlijk dat we de hele dag open mogen blijven, maar dit blijft afwachten aangezien dit een protest-opening is”.

Foto: Sam en Wilma Dihal van Club LeefVitaal in de Kaaistraat hebben de gemeente via een brief laten weten dat ze hoe dan ook de deuren op zaterdag zullen openen. Er zijn meer ondernemers die dat overwegen, maar daar nog niet openlijk voor durven uit te komen.