Pius X-scholieren buigen zich over inrichting Dorpsplein Welberg

WELBERG – De leerlingen uit de klas van leerkracht Angelo de Jong van de Pius X school zijn weer een ervaring rijker. Ze kunnen namelijk meedenken over de inrichting van het dorpsplein en hun schoolplein. Dat gebeurt deze ochtend – woensdagochtend – onder leiding van 2 stedenbouwkundigen van het bureau RHO. Wethouder Marijke Vos gaf de aftrap voor deze ‘werksessie’.

Na een korte inleiding van schooldirecteur Defrie Tempelaars legde wethouder Vos de leerlingen uit wat de bedoeling is. De scholieren hebben zo hun eigen ideeën over hoe hun schoolplein en dus straks ook het dorpsplein er uit zou moeten zien. Want beide pleinen worden in elkaar geschoven en vormen straks één geheel. “Ik hoop dat jullie leuke ideeën hebben. Probeer ook verder te denken dan wat je zelf leuk vindt. Denk ook aan de behoefte van jullie ouders, dorpsgenoten en andere gebruikers van het plein. Het is de bedoeling dat dit straks leuk, mooi en uitdagend is. Ik heb er alle vertrouwen in dat het jullie gaat lukken”, zo hield de wethouder de leerlingen voor.

WIFI

Beide stedenbouwkundigen Stefan Lagrand en Jeroen van Broekhoven van RHO gaven aansluitend een presentatie. Op het grote beeldscherm kregen de kinderen voorbeelden te zien van plannen die er zoal in steden worden uitgevoerd. “Aan welke zaken hoor je zoal te denken als je een plan maakt voor de inrichting van een gebied?”, vraagt Van Broekhoven aan de leerlingen. De handen gaan omhoog voor een aantal suggesties: “Stroom, water, riolering, verlichting, speeltoestellen”. Er volgt een hele serie. “WIFI”, voegt een klasgenoot toe en dat levert gegrinnik op. Want inderdaad, WIFI hoort tegenwoordig tot de levensbehoeften.

Tweede helft 2018 van start

De kinderen gaan aan de slag. Ze krijgen niet alleen assistentie van beide stedebouwkundigen, maar ook van de projectleider van het ‘Plan Centrum Welberg’ Martin Meulblok en van Frederique Jansen de beleidsmedewerker Cultuur en Techniek van de gemeente Steenbergen. Op grote tekenvellen geven de leerlingen hun ideeën aan. “Je moet van groot naar klein denken. En je moet denken aan waarvoor een dorps- en schoolplein allemaal gebruikt gaat worden. Bijvoorbeeld parkeren, feesten, spelen en noem maar op”, is het advies dat ze meekrijgen.

“Het is de bedoeling dat in 2018 in de tweede helft van dat jaar gestart gaat worden met het plan voor het centrum van Welberg”, zo laat projectleider Martin Meulblok desgevraagd weten.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl