Pieter Korst, voorzitter ZLTO Steenbergen: “Droogte in de landbouw overtroeft corona”

STEENBERGEN – Nog maar enkele weken geleden hield de vraag of er door het corona-virus nog wel een afzetmarkt zou zijn voor de nieuwe oogst, de akkerbouwers in de gemeente Steenbergen bezig. Die vraag heeft plaatsgemaakt voor de zorg wat er überhaupt terecht gaat komen van de nieuwe oogst. “Alles wat op de kleigronden gebeurt, is momenteel een gevecht tegen de droogte,” aldus Pieter Korst, voorzitter van de ZLTO Steenbergen/Bergen op Zoom Noord.

Door het gebrek aan regen en de aanhoudende oostenwind zijn toplagen van de klei-akkers veranderd in beton. Klein zaad zoals suikerbiet en chicorei ligt er oncomfortabel tussen kluiten aarde, terwijl het eigenlijk in fijngemalen grond hoort te rusten. “Dat gaat niet goed komen,” stelt Korst. “Zelfs mijn vader, 68 jaar en al zijn hele leven boer, heeft een voorjaar als dit nog nooit meegemaakt.”

Vijf keer zoveel kosten

De kostprijs van de gewassen die uiteindelijk, hopelijk, van de akkers komen, zal hoog zijn. “We moeten vijf keer zo hard werken om er wat van te maken. Dat betekent dus vijf keer zoveel kosten en daar komen de extra uitgaven voor het beregenen nog eens bij.”
Korst, akkerbouwer op de kleigronden geeft toe dat de tegenslagen van de afgelopen maanden niet hoopgevend zijn. “Maar,” relativeert hij, “niet voor iedere boer op het grondgebied van Steenbergen werken de weersomstandigheden in het nadeel. Voor boeren op de zandgronden zijn de omstandigheden juist ideaal.”

Toekomst onzeker

Voor boeren van beide grondsoorten blijft de vraag overeind of er wel een afzetmarkt is wanneer de nieuwe oogst van het land komt. Met name voor de frietaardappelen die voor een groot deel naar de Nederlandse horeca gaan, is de toekomst onzeker. Korst: “Evenementen gaan nog maanden niet door, de horeca blijft gesloten. Dat betekent dat een groot deel van de afzetmarkt er niet is. Gelukkig is er vanuit het rijk wel een bijdrage toegezegd, maar die zal in het beste geval nog maar 30% van de kosten dekken.”

Weinig goed nieuws dus vanuit de sector, moet zelfs optimist Korst toegeven. “Vooropgesteld dat boer zijn het mooiste beroep van de wereld blijft. Maar, de combinatie van corona en de droogte is inderdaad niet bemoedigend en zelfs ontwrichtend.”

Door: Dasja Abresch