Piet Snoeijers hoofdrol bij herdenking Pius X

WELBERG – Zesenzeventig jaar na zijn overlijden staat Welbergenaar Piet Snoeijers in het middelpunt van de belangstelling op zijn geboortedorp. Binnenkort krijgt de oorlogsheld zelfs een straat naar zich vernoemd, op steenworp afstand van zijn laatste rustplaats. Voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisschool Pius X reden om dit jaar extra aandacht aan hun dorpsgenoot te besteden tijdens het project rond het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Welberg.

De start van het project was de directe aanleiding dat er vrijdagmiddag tientallen kinderen rondliepen op de begraafplaats van Welberg die direct achter de Pius X ligt. Zij waren op zoek naar de resterende graven van de burgerslachtoffers en in het bijzonder dat van Piet Snoeijers.

Eregraf

In het uur voorafgaand aan het bezoek hadden de leerlingen goed geluisterd naar Angelo Somers, voorzitter van de stichting Bevrijdingsmonument Welberg, die hen alles verteld had over de reden waarom het graf van Piet Snoeijers een eregraf was. “Toen de Canadezen Welberg wilden bevrijden, liepen zij in de val. De Duitsers hadden zich hier heel goed ingegraven omdat zij de bevrijders zolang mogelijk tegen wilden houden. Piet wist precies waar de Duitsers zaten en ging met de Canadezen mee om ze dat te laten zien. Informatie die van het allergrootste belang was voor de bevrijding van Welberg.” Toch is die hulp volgens Somers niet de reden dat Snoeijers in een eregraf ligt. “Dat komt namelijk omdat hij ook heel veel inwoners van Welberg heeft geholpen om te vluchten in de richting van Heerle en Wouw. Dat vonden de Welbergenaren zo bijzonder dat ze na de oorlog een collecte op het dorp hielden om een mooi graf voor hem te regelen.”

Portretten

De komende weken zullen de kinderen op zoek gaan naar de verhalen achter de namen van de burgerslachtoffers. Ook zullen zij onder leiding van kunstenares Sandra Houtepen portretten tekenen van deze mensen en van Canadese militairen die hier gesneuveld zijn. Over die laatste groep verzorgt Robert Catsburg nog een presentatie voor de leerlingen.