Piet de Mooy ook dit jaar grote winnaar op tentoonstelling Steenbergs Raskonijn

DE HEEN – Het blijkt de honderdste jaarlijkse verenigingstentoonstelling van kleindierenvereniging Steenbergs Raskonijn te zijn. Deze startte donderdag, werd vrijdagavond officieel geopend en gistermiddag afgesloten met de prijsuitreiking aan de kampioenen. “We hebben een fijne club liefhebbers. Tegen alle verdrukking in bestaan we na honderd jaar nog steeds en langzaamaan groeit onze club weer wat in ledenaantal. Onder de nieuwkomers zitten ook jonge leden”, zo laat voorzitter Ad van Elzakker tevreden weten.

Hij is trots op zijn vereniging. In het gesprek gaat het over de afnemende belangstelling voor het in verenigingsverband fokken van kleindieren. Steenbergs Raskonijn heeft in de afgelopen eeuw heel wat gloriejaren gekend, met een groot aantal fanatieke fokkers. Dat fanatisme is gebleven, alleen het aantal fokkers is danig geslonken. “De tijd is anders, maar er is ook minder ruimte om te fokken. Vroeger stond er in menige tuin een duivenhok. Steenbergen was wereldwijd bij duivenliefhebbers bekend vanwege zijn topduiven en er werden er veel kippen, vogels en konijnen gehouden. Daartoe bieden de meeste woonwijken vandaag de dag niet echt meer de ruimte. De bewoners hebben nu ook andere hobby’s en vullen hun vrije tijd anders is. Maar ik ben er trots op dat wij – na honderd jaar – nog steeds bestaan. We hebben ruim 40 leden”.

De voorzitter laat weten dat de viering van het jubileum nu wordt voorbereid. “Hier komen we natuurlijk nog op terug”.

Keuring en kampioenen

Ondertussen trekt de verenigingstentoonstelling in Dorpshuis De Stelle nog wel belangstellenden. “We hebben zo’n honderd dieren. De drie keurmeesters waren lovend over de kwaliteit. Zij keurden elk op hun gespecialiseerde terrein: donderdagavond werden de sierduiven gekeurd, vrijdag was het de beurt aan de konijnen en hoenders.

Evenals vorig jaar kwam Piet de Mooy als grote winnaar uit de bus. Hij werd algemeen kampioen en sleepte kampioenschappen bij de Konijnen, Midden Rassen, Kleine Rassen en Jeugdrassen in de wacht. Ook de Suus Uitdewillegen en de Kees Mulders bokalen sieren dit jaar zijn prijzenkast.

R. Bovee werd kampioen Grote Rassen, E. van Leeuwen kampioen Dwerg Rassen, bij de Grote Hoenders ging het algemeen kampioenschap naar J. Huybrechts bij de Grote Hoenders en Dwerghoeners, waren J. Jansen en S. Wouterse de ‘Beste op 1 na’ in deze categorieën. Algemeen kampioen bij de sierduiven werd M. Dam, gevolgd door ‘Beste op 1 na’ H. Lambert. De wisselbokaal bij de vrouwen ging naar C. van Dijk.

tekst en foto's: Peter Vermeulen ©Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl