Pi-Air weer voetballend in actie te zien op de Welberg

WELBERG – Welgeteld 34 jaar nadat hij de jeugd van SC Welberg verliet, keert Pierre van Hooijdonk voetballend terug naar het dorp waar hij opgroeide. Komende zaterdag speelt de oud-international met Beek Vooruit voor de beker tegen SC Welberg. De wedstrijd begint om 17.00 uur op sportpark ’t Zandbaantje aan de Hoogstraat. “Pi-Air is coming home’’, zogezegd.

Van SC Welberg verkaste de voormalige prof van onder andere NAC, Feyenoord, Celtic, Nottingham Forrest, Benfica en Fenerbahçe in zijn jonge jaren eerst naar vv Steenbergen.

Zijn talent en met name zijn neus voor de goal bleven niet onopgemerkt, al keerde hij eerst nog even terug van NAC naar vv Steenbergen, om vervolgens via RBC weer in Breda terecht te komen.

Uefa Cup en voetballer van het jaar

Van Hooijdonk (44 jaar nu) zag vervolgens kans het maximale uit zijn carrière in het betaald voetbal te halen, met als één van de absolute hoogtepunten het winnen van de Uefa Cup met Feyenoord, in 2002, mede dankzij twee rake knallen van Van Hooijdonk in de finale. In dat jaar werd hij ook topscorer van de Eredivisie en gekroond tot voetballer van het jaar in Nederland.

Achter zijn naam staan 46 interlands met Oranje, waarin hij veertien keer trefzeker was. Hij maakte deel uit van de Nederlandse selectie op het WK in 1998 en de EK’s van 2000 en 2004.

In 551 profwedstrijden scoorde de Welbergenaar, die nu in Prinsenbeek woont, maar liefst 335 keer.

Assistent-trainer Jong Oranje en voetbalanalist

Van Hooijdonk werd in 2011 assistent-trainer van de Turkse nationale ploeg, waarvan Guus Hiddink toen bondscoach was. Vorig seizoen gaf hij samen met Patrick Lodewijks leiding aan Jong Feyenoord/Excelsior en inmiddels is Pierre als assistent-trainer van Jong Oranje in dienst getreden van de KNVB.

Daarnaast is hij veelvuldig op televisie te zien als voetbal-analist, zoals afgelopen zomer ook tijdens de wereldkampioenschappen in Brazilië, namens de NOS.

Buikschuiver

Ook is Van Hooijdonk dus actief blijven voetballen: bij de amateurs van Beek Vooruit zaterdag 1, die zaterdag dus aantreden tegen zijn oude club SC Welberg. Voor elke voetballiefhebber en fan voorwaar een mooie gelegenheid om deze confrontatie met eigen ogen te gaan bekijken. En zou ‘Pi-Air’ dan, na een rake kopbal of een vrije trap – z'n handelsmerk – zijn legendarische buikschuiver nog eens demonstreren, de actie waaraan hij zijn bijnaam dankt.