Petrus en Paulus heeft winnend idee in derde voorronde scholierendebat

STEENBERGEN – De afgevaardigde debaters van Gummarusschool en Petrus en Paulus moesten duidelijk wennen en kwamen vanochtend slechts langzaam op gang in de raadszaal tijdens de derde voorronde van het scholierendebat. Daarbij presenteerden de afgevaardigden hun idee voor een project in de gemeenschap. Uiteindelijk ging de Dintoordse Petrus en Paulus-school met de prijs slepen. Stijn Raes van Gummarusschool groep 8b mocht de beker voor beste debater mee naar huis nemen.

“Kom jongelui, actie. Ik wil handjes omhoog zien”, zo moedigde debatvoorzitter burgemeester Ruud van den Belt  de scholieren aan. Hij moest aanvankelijk toezien dat de afvaardigingen van Petrus en Paulus en Gummarus (met twee groepen: 8a en 8b) aardig timide aan hun debat begonnen. Nu moet gezegd worden dat het ook geen gemakkelijke opgave is voor de jonge scholieren. In de raadszaal, achter de microfoon met de ogen van dik zeventig schoolgenoten op je gericht, met een jury en een burgemeester met naast zich de griffier. En dan snel antwoord moeten geven op de vragen die op je worden afgevuurd. “Wat kost het. Hoe denken jullie het volgend jaar te bekostigen. Is er al niet genoeg van wat jullie willen ?”

Tentoonstelling WO II

“Wij willen een tentoonstelling organiseren over de Tweede Wereld Oorlog. Met thema’s die elk jaar kunnen veranderen. Voor ouderen maar ook voor jongeren. De organisatie kan steeds door een andere school worden gedaan”, zo stelden Joep de Ron, Lynn de Ridder en Stijn Raes van groep 8 B van de Gummarusschool voor.

Speeltoestellen in het stadspark

“Het stadpark is onveilig en ongezellig. Met speeltuigen voor de jeugd wordt het zo donkere park waar zwervers rondhangen een stuk gezelliger”, bedachten Marena van Bers, Fleur van de Meeberg en Evy Luijterburg uit groep 8A van dezelfde school.

EHBO-lessen

De professionele presentatie van groep 8 van de Petrus en Paulusschool toonde een ander plan. “EHBO-lessen die aan onze scholieren worden gegeven door vrijwilligers van de plaatselijke EHBO-vereniging, de leerkracht zelf of een EHBO-er die op school werkt”.

Vragen

En dan de vragen van de ‘tegenpartij’. Over kosten, over veiligheid, over continuïteit. Ze kwamen langzaam los. De antwoorden waren aanvankelijk kort en wat schuchter.

Tijdens de pauze was er sap en een koek. Er werd nog even gewerkt aan de verdediging en ook wat aan de aanval. Want winnen willen ze wel, de afgevaardigden. Dan konden ze naar de finale, op 17 maart. Hopend dat hun idee ook dan zou worden uitgekozen als beste project en zou kunnen worden uitgevoerd met de 2.500 euro die de gemeente beschikbaar stelt.

En de winnaar is . . .

“Jullie moeten nog wat schaven aan de onderbouwing van jullie EHBO-plan. Nog beter kijken naar de kosten en hoe de onderdelen exact worden uitgevoerd. Dat moet je doen, want jullie zijn vandaag de winnaars. In de finale mogen jullie het bedachte EHBO-project opnieuw verdedigen”, zo deelde Jeroen Akkermans de afvaardiging van Petrus en Paulus namens de jury mee. Daar waren Desi van der Ree, Tijn Harmsen en Femke Pietjouw blij mee.

Beste debater

De beker voor de scholier die in de discussie volgens de jury het scherpst was, ging naar Stijn Raes (Gummarus 8b). Hij mocht deze uit handen van burgemeester Ruud van den Belt in ontvangst nemen. “Je mag wel wat lachen hoor. Je hebt gewonnen”, zo sprak de burgemeester. Maar Steijn dacht meer aan het feit dat hun idee niet als winnend uit de bus was gekomen. En zo hoort het ook, groepseer boven persoonlijk gewin.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl