Peter Suijkerbuijk uit koers

STEENBERGEN/FRANKRIJK – Het avontuur van Peter Suijkerbuijk in de Tour de France Footrace is ten einde. De Steenbergse ultraloper besloot vandaag, tijdens de tiende etappe, de wedstrijd definitief te staken. ,,Ik wil geen onverantwoorde risico’s nemen met mijn gezondheid.’’

,,Het moet wel leuk blijven en dat is het gewoon niet meer. Tien dagen op rij zulke extreem hoge temperaturen, dat vreet energie. Ik vond het niet meer verantwoord om door te gaan. Ik ben vandaag op vijfentwintig kilometer voor het einde gestopt, op dat moment konden de meeste deelnemers alleen nog maar een beetje dribbelen of wandelen.''

,,Als je op een gegeven moment zelfs geen normaal wandeltempo meer kunt halen, dan houdt het op, helaas. Ben benieuwd of degenen die vandaag gestart zijn allemaal de finish halen. Alleen de echte toppers willen van geen opgeven weten, maar als je die koppen ziet vraag je je af of zij het vol zullen blijven houden.’’

,,Ik heb er alles aan gedaan om deze uitdaging tot een goed einde te brengen, maar ik deed al niet meer mee voor het algemeen klassement, en de warmte heeft me genekt. Op deze manier blijf ik geen weken door Frankrijk ‘toeren’.’’

'Als ik nu verder was gegaan, zou ik misschien wel een zonnesteek hebben opgelopen'

,,Morgen zou het ietsje koeler worden, maar in het weekend loopt de temperatuur weer op richting de 32 tot 36 graden. Onder zulke omstandigheden kom je niet bijgedronken en slaag je er niet meer in om fris genoeg te blijven. Ik heb vuurrode armen en als ik nu nog verder was gegaan, zou ik misschien wel een zonnesteek hebben opgelopen. Dat is het me uiteraard niet waard, hoe jammer ik het ook vind.''

,,Ik ben al wel een beetje aan het idee gewend dat ik morgen weer naar huis ga, al zal de teleurstelling over het opgeven af en toe ook nog wel even boven komen drijven. Maar thuis zijn er zoveel andere leuke dingen te doen en met de energie die ik hierin heb gestoken, kan ik me vast nog wel ergens nuttig voor maken. Eerst maar eens uitzoeken hoe ik morgen met de trein richting Steenbergen kan komen.’’