Peter de Koning: ‘Ik heb mijn gram gehaald’

STEENBERGEN – De rechtszaak over het protestbeeld van de Steenbergse kunstenaar Peter de Koning heeft wederom voor een ware mediastorm gezorgd.

,,Het was nog gekker dan de vorige keer,’’ constateerde hij, refererend aan de inbeslagname van de metershoge houten piemel, waarmee de kunstenaar zijn ongenoegen kenbaar maken over het gedrag van een wijkagent.
De politieman zou één van De Konings dochters gefouilleerd hebben op een manier die niet door de beugel kan. ,,Dat hebben ze toegegeven en ik heb een voorwaardelijke boete gekregen van 1000 euro voor belediging, maar wat mij betreft heb ik deze zaak glansrijk gewonnen. Ik heb mijn gram gehaald, krijg het beeld terug en hoef niets te betalen. Ik hoef dus ook niet in hoger beroep te gaan.’’

Voordat hij de rechtbank in Breda betrad en ook daarna moest De Koning talloze journalisten te woord staan. ,,Ze begonnen om vier uur ’s nachts al te bellen.’’ Op radio, televisie en internet werd het opmerkelijke verhaal breed uitgemeten.