Patrick Goverde bespeelt het Vermeulen-orgel tijdens Midwinterconcert

STEENBERGEN – Zondagmiddag gaf Patrick Goverde een Midwinterconcert in de Gummaruskerk. Op zich niet zo bijzonder, de organist is al vanaf 2012 verbonden aan de koorgroep van de kerk. Wat het concert speciaal maakte is zijn spel op het Vermeulen-orgel. De ondersteuning van kamerkoor Sasso Montanari gaf de middag een extra impuls.

Het Vermeulen-orgel is uniek en erg moeilijk te bespelen

De Gummaruskerk is wijd en zijd bekend. De markante toren, die zeer bepalend is voor de “skyline” van de stad, is niet het enige opvallende aan de kerk. Binnen staat een Vermeulen-orgel, enorm van afmeting, uniek en bijzonder moeilijk te bespelen. Pascal Goverde is een van de weinige organisten die het uiterst gecompliceerde orgel goed weet te bespelen. Dit is een prestatie van formaat, het bediening manueel is een boekwerk op zich wat veel tijd en kennis vergt. Dit wordt ook nadrukkelijk genoemd in de omschrijving  en in het keuringsrapport van het orgel:     

“Het orgel is een sieraad voor de kerk, en in zijn kloeke opbouw geheel en al in overeenstemming met de machtige proporties van het kerkgebouw. De interne structuur van het instrument is zeer degelijk en geheel volgend de voorschriften van het bestek.” ‘De elektrische speeltafel van zulk een orgel is een zeer gecompliceerd geval, dat echter met buitengewone zorg is afgewerkt”. Een waar boekwerk is als gebruiksaanwijzing aanwezig om alle pedalen, pijpen en toetsen op de juiste wijze te gebruiken. Bijzonder is ook dat het orgel op afstand bedienbaar is. Ook zondag maakte Patrick Goverde gebruik van de afstandsbediening van het orgel. Het was voor een aantal aanwezigen toch wel even wennen. De organist zat voorin te spelen, het geluid kwam van achteruit de kerk naar voren.

Het koor begeleiden is met het Vermeulen-orgel helaas niet mogelijk

Ondanks het slechte weer waren er toch flink wat mensen aanwezig. Na een hartelijk welkom van Patrick Goverde ging het concert van start met het sutk ‘Adagio. Gevolgd door ‘Pie Jesu’. “Beide stukken zijn zwaar, een beetje in mineur. Dat past ook bij de tijd van het jaar. Donkere, vaak trieste weken, in afwachting van het voorjaar.” Lichtte Patrick zijn muziekkeuze toe. Daarna nam Sasso Montanari het over. Slechts één nummer werden zij begeleid door Patrick op het normale orgel. Het stuk ‘Ave verum corpus’ kreeg door het samenspel een extra dimensie. Door de vertraging van het geluid van het Vermeulen-orgel naar het altaar van maar liefst 5 seconden, is begeleiding door dit orgel onmogelijk. Het maakte de uitvoering van de liederen er echter niet minder om. De aanwezigen genoten van zowel de prachtige klanken van het Vermeulen-orgel als de zang van Sasso Montanari. Het publiek werd tijdens het gehele concert verwend met prachtige muziek van zowel Patrick Goverde als Sasso Montanari. Aan het eind van de middag was er gelegenheid om samen na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl