Pastoor in alle vroegte op ‘hubkes-tournee’

DINTELOORD – Na vandaag is katholiek Nederland weer een jaar lang beschermd tegen hondsdolheid. Althans wanneer men de moeite neemt om een hubke te eten. Het kleine broodje, genoemd naar de heilige Sint Hubertus, wordt geacht de eter ervan te beschermen tegen deze akelige ziekte. Voor bakkers en pastoors is hubkesdag een drukke tijd want terwijl eerstgenoemde de broodjes in de nachtelijke uren bakt, moet laatstgenoemde ze voorzien van de zegen voor ze over de toonbank gaan. Vanmorgen om zeven uur kweet pastoor Hans van Geel zich aan zijn taak, onder meer in Het Bakhuys te Dinteloord.

Het was voor het eerst dat bakker Bastiën van Rosendaal de pastoor mocht ontvangen in zijn Dinteloordse filiaal dat nog maar een paar weken geleden de deuren opende. Een wat langere rit voor de Steenbergse geestelijke die daarvoor al de zegen had uitgesproken over de hubkes van bakker Ton van Hees in Steenbergen en gisteren hetzelfde deed bij bakker Van Broekhoven in Welberg.

Suikersloffen

De pastoor maakte van de gelegenheid gebruik om kennis te maken met de nieuwe bakkerij van de Steenbergse bakker die hij maar al te goed kent. “Ik moet ze uit gezondheidsoverwegingen tegenwoordig laten staan, maar van de suikersloffen van Het Bakhuys heb ik altijd zeer genoten,” blikte de sterk afgeslankte Van Geel met genoegen terug.

Van Rosendaal vertelde de aanwezigen met passie en plezier over zijn nieuwe werkomgeving die hem prima bevalt. “De ruimte is heerlijk. De bakkerij is goed doordacht en voorzien van prachtige apparaten. Ze zijn dan misschien 37 jaar oud maar het is wel het beste van het beste.”

Vriendelijkheid

De bakker werd met open armen ontvangen in Dinteloord.  “Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog elke dag sta te kijken van de vriendelijkheid van de mensen hier.” De Prinslanders zijn dan ook maar wat blij dat bakker Bastiën de plaats van bakker Bunt heeft overgenomen. “Dat mis je hoor, een warme bakker op je dorp,” aldus de Dinteloordse Annie van Oostrum. “Ik ben blij dat we weer een echt brood kunnen halen.”

Wie een hubke wil eten, moet voortmaken want al zijn er alleen al uit de oven van Het Bakhuys al 11.500 exemplaren gerold, de ervaring leert dat zij op hubkesdag als warme broodjes over de toonbank gaan.