Panelen geven verdwenen ‘Schansen’ aan rondom vesting Steenbergen

STEENBERGEN – In het kader van het project Landschappen van Allure heeft gemeente Steenbergen op een aantal plekken panelen geplaatst, die een beeld geven van voormalige, inmiddels verdwenen ‘Schansen’. Rondom de vesting Steenbergen lagen vroeger kleine versterkingen die moesten voorkomen dat een vijand te dicht bij de stad kon komen. Als er een aanval dreigde werd namelijk de omgeving van de stad onder water gezet. Sommige plekken die boven het water uitstaken zoals een dijk, sluis of brug kregen een versterking, ook wel schans genaamd.

Tekenaar Steven Bouwens heeft de schansen getekend en deze zijn vervolgens afgebeeld op een transparante plaat, alsof ze nog in het landschap staan, inclusief verdedigers én vijanden.
De panelen zijn gisteren geplaatst. De wethouders Esther Prent (Toerisme) en Wilma Baartmans (Erfgoed) bezochten ze. “Ik vind het belangrijk dat er weer een stuk erfgoed zichtbaar is gemaakt op deze manier”, stelt wethouder Baartmans. Haar collega Prent vult aan: ‘Ik hoop dat voorbijgangers langs deze fietsroute zich weer even terug kunnen wanen in de tijd.’

Vier panelen

De panelen staan op Liniewal achter basisschool Maria Regina, aan de Westlandse Langeweg (vlakbij de Ligne), op de hoek Witte Ruiterweg en Halsterseweg en in de Canadezenweg op de Welberg.

Foto: de wethouders Esther Prent en Wilma Baartmans bij een van de vier panelen: het paneel aan de Westlandse Langeweg. Tweede foto: het paneel aan de Canadezenweg.
Foto’s: gemeente Steenbergen