Paarden trekken historische schepen van de Bietentocht gedeeltelijk naar de haven

STEENBERGEN – Zondag worden de schepen die deelnemen aan de jaarlijkse Bietentocht ontvangen in de Steenbergse haven. De tocht wordt dit jaar voor de 20e maal gehouden en krijgt door de inzet van trekpaarden een speciaal accent. Vorig jaar was de Steenbergse haven de finish van de tocht, dit jaar wordt vanuit de haven gestart. Die start is overigens aanstaande maandag. Verwacht wordt dat de meeste deelnemende schepen om 17:00 uur zijn aangemeerd in de haven. De paarden komen vanaf 12:00 uur in actie.

De Bietentocht wordt georganiseerd door de Stichting De Zeeuwse Beurtvaart. De tocht vaart tussen 21 en 25 oktober vanuit Steenbergen langs Yerseke, Zierikzee, Dintelmond en Willemstad. Maandag 22 oktober geeft wethouder Lepolder om 8:00 uur het startsein voor de tocht. Maar eerst worden de deelnemende schepen zondagmiddag ontvangen in de Steenbergse haven. Rond vijf uur ’s middags zal het merendeel van de schepen de haven zijn binnengelopen en is burgemeester Van den Belt aanwezig om ze officieel welkom te heten.

De band met suiker

Steenbergen had tussen 1871 en 1980 een suikerfabriek – CSM suiker, voorheen Van Loon en Co,  terwijl in Dinteloord vanaf 1908 een suikerfabriek het levenslicht zag. Deze laatste fabriek is een van de twee laatste overgebleven suikerfabrieken in Nederland en tevens een van de grootste in Europa. Veel van de bieten werden in vroegere jaren vanuit de regio – met name ook vanuit Zeeland – per schip naar de Steenbergse haven vervoerd.

Trekpaarden over het jaagpad

Na een aantal jaren van afwezigheid – volgens voorzitter Han van Veen vanwege het feit dat vaste ligplaatshouders het niet zagen zitten om de haven vrij te maken voor de ontvangst van de schepen – is de traditie om Steenbergen aan te doen sinds vorig jaar weer opgepakt. De vernieuwde haven is een prachtige plek om aan te doen.

Dit jaar wordt een andere historische activiteit van stal gehaald. Een deel van de route naar de Steenbergse haven loopt langs het jaagpad dat naast de Vliet ligt. Over dit jaagpad zullen trekpaarden net als vroeger de schuiten trekken tot in de buurt van Fort Henricus. Dat wordt naar verwachting een bijzonder schouwspel dat bekeken kan worden door ieder die er belangstelling voor heeft. Tussen 12:00 en 17:00 uur zullen de paarden in actie komen. Bezoekers wordt aangeraden om vooral bij regenachtig weer stevige wandelschoenen of laarzen aan te doen. Het kan er modderig worden.