Overschot 2012 maakt bezuinigingen niet eenvoudiger

STEENBERGEN – Het uur van de waarheid nadert. Volgende maand moet de gemeenteraad bepalen hoe zij de komende jaren vele miljoenen gaat besparen en ten koste van wat. De bezuinigingen zijn eerder aangekondigd en onvermijdelijk. Sterker nog, de tekorten dreigen alleen maar verder op te lopen.

In 2014 blijft de schade nog enigszins beperkt tot vier ton, dat bedrag loopt echter op tot twee miljoen euro in 2017. Ook daarna blijft een structurele, jaarlijkse bezuiniging noodzakelijk van twee miljoen euro, om het ‘huishoudboekje’ van de gemeente op orde te houden en de burgers niet op te zadelen met hogere, lokale belastingen.

De gevolgen van de drastische bezuinigingsoperatie zullen de inwoners desalniettemin voelen. ,,Het gaat nu echt zeer doen,’’ steekt wethouder Miriam Termeer van Financiën niet onder stoelen of banken. Zij noemt het moedig dat de raad het nemen van pijnlijke besluiten niet uit de weg gaat, terwijl er volgend jaar maart verkiezingen op de rol staan.

,,Voorwaarde is wel dat er een breed politiek draagvlak is voor welk toekomstscenario er ook gekozen wordt. Als de steun hiervoor beperkt blijft tot de coalitie, is het misschien beter dat de zittende raad alleen over de bezuinigingen voor 2014 beslist en het verder aan de nieuwe raad overlaat.’’

'Beïnvloedbare jaarlasten'

Om de moeilijke keuzes waarvoor de politici staan iets gemakkelijker te maken, heeft het college een uitgebreid werkboek gemaakt, waarin per thema (o.a. sport, recreatie, zorg en welzijn, ruimtelijke ontwikkeling) staat aangegeven wat de maximale bezuinigingsmogelijkheden zijn. De ‘beïnvloedbare jaarlasten' van de gemeente  bedragen 3,5 tot 4 miljoen euro, op een begroting van zo’n 45 miljoen.

In de raadsvergadering van morgenavond kunnen de fracties desgewenst aanvullende vragen stellen. In de commissie Ruimte & Economie van donderdag 6 juni wordt duidelijk hoe de acht partijen de bezuinigingen gaan insteken. In een extra raadsvergadering op maandag 24 juni vallen de definitieve besluiten hieromtrent.

Meevallers

Eén ding is zeker: het overschot van ruim twee miljoen euro op de jaarrekening van 2012 kan niet worden aangewend om te bezuinigen. Het voordelige saldo kwam onder meer totstand door enkele grondverkopen, onverwachte meevallers en in belangrijke mate ook boekhoudkundige ‘correcties’. Allemaal incidenteel, dus niet structureel te gebruiken om gaten te dichten, aldus wethouder Termeer.