Overleg om sluis Bovensas toch weer open te krijgen

STEENBERGEN – De gemeente Steenbergen hoopt volgende week in overleg met waterschap Brabantse Delta voor elkaar te krijgen dat de afgesloten, zuidelijke sluis van het Bovensas, deze zomer alsnog terug open gaat voor de pleziervaart.

Wethouder Bert van Kesteren is absoluut niet blij met het feit dat de doorgang, zoals vorige week bekend werd, de rest van het jaar dicht blijft. Reden voor de afsluiting is de verzakking van de sluismuren, waarvan de 100 jaar oude palen versleten zijn. Brabantse Delta heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben om een adequate oplossing te zoeken voor dit probleem.

,,Erg ongunstig voor onze recreatieve ambities,'' stelt Van Kesteren, die over deze kwestie ook al klachten kreeg van raadslid Alex van Pelt (VVD) en commentaar opving vanuit de jachthavens in Steenbergen en De Heen, waar het nu een stuk minder druk is met watersporters. Zij kunnen immers niet langs het Bovensas, ook niet door de noordelijke sluis. Daarvoor is de brug te laag en het water te ondiep.

Redenen genoeg voor Van Kesteren om bij het waterschap aan de bel te trekken. De wethouder gaat zelf net met vakantie, maar zijn collega Leo Heijmans zal volgende week proberen zo snel mogelijk met Brabantse Delta in gesprek te raken.

,,Hopelijk kan er in de loop van de zomer nog iets geregeld worden, zodat de nadelige gevolgen van deze situatie nog enigszins beperkt blijven'' zegt Van Kesteren. Exploitant Kees de Neve van jachthaven De Schapenput in De Heen gaf vorige week al aan dat een noodreparatie van de Bovensas-sluis naar zijn mening hooguit vijf- tot tienduizend euro kost.