Overdag muziekexamens, ’s avonds een diplomaconcert

STEENBERGEN – De avond na het afnemen van het muziekexamen geeft harmonie Jong Volharding traditiegetrouw een diplomaconcert. Niet alle 14 examenkandidaten spelen mee, een aantal is nog te jong, zij spelen bij de muziekmaten.

Steenbergen is muziekexamen plaats in de regio

Sinds 1998 is men bij Volharding gestart met een muziekexamen traject. Naast noten lezen, improviseren, maar ook vóór en naspelen moet bij een Nationaal muziekexamen aan bepaalde eisen voldaan worden.  Vroeger liep de coördinatie via de Muziekbond, tegenwoordig is Kunstloc verantwoordelijk. Kandidaten schrijven zich in Tilburg in en de gemeente Steenbergen verwerkt alle inschrijvingen uit deze regio. Volharding organiseert het muziekexamen om de volgende redenen: Ze hebben al jarenlang ervaring in het organiseren van muziekexamens, en daarnaast is Steenbergen een officiële muziekexamen plaats. Uit de hele regio kwamen zaterdag de kandidaten. Jong en oud, allemaal zaten ze gespannen te wachten tot ze aan de beurt waren.

Soms hebben ze de ‘bibbers’, dan proberen we ze gerust te stellen

De examinatoren komen uit het hele land. Zo gebeurde het dat één van de examinatoren zaterdagmorgen om half zeven zijn autoruiten stond te krabben om op tijd bij het Cromwiel aanwezig te zijn. Samen met zijn collega’s uit Made en Oudenbosch moest hij een oordeel vellen over maar liefst 41 kandidaten. “We letten op presentatie. Hoe staat de kandidaat voor ons, blij of vol zelfvertrouwen. Lukt het noten lezen, kan de kandidaat improviseren. Dat soort zaken. Soms zie je dat ze de ‘bibbers’ hebben, dan proberen we ze gerust te stellen.” licht één van de examinatoren toe. Even na de lunch mag Caroline uit Nieuw-Vossemeer met haar klarinet naar boven komen. Ze overhandigt haar examenboekje, daarin heeft ze een overzicht gemaakt van wat ze gaat spelen en kan de examinator meelezen wat ze doet. Als eerste moet ze beginnen met de toonladders. Heel even mag er meegeluisterd worden, daarna gaat de deur dicht.

Tijdens het diplomaconcert krijgen alle geslaagde kandidaten hun diploma uitgereikt

Traditiegetrouw geeft Jong Volharding de avond van het muziekexamen een diplomaconcert. Ook dit jaar was er weer een mooi programma met nummers als Remember me, Variazoni in blue en Greatest War Themes. Niet de gemakkelijkste stukken om te spelen, maar Jong Volharding, onder leiding van Walter Siol, kon het prima aan. Na een korte pauze gaf ‘Het klarinetkwartet’ een miniconcert. Even samen stemmen en toen iedereen zat begonnen ze met het Super Mario Bros theme. Een heel herkenbaar nummer waarop iedereen mee bewoog. Na nog drie nummers sloten ze af met de Carmen Overture. Een welgemeend applaus volgde. Walter Sion had nog een bijzonder nieuwtje. Het Klarinetkwartet speelt tijdens de ‘Lintjesregen’! Ook  Scholieren voor spieren kregen extra aandacht. Deze groep vrienden hebben ervoor gezorgd dat hun vriend Dirk, een jongen met een ernstige lichamelijke beperking, muziek kan maken. Tot slot kregen alle examenkandidaten hun felbegeerde diploma uitgereikt: Het A diploma kregen Siep, Ine, Bibi, Aibo, Milou, Staciu en Evert. Wouter haalde een deelcertificaat. Het B diploma is gehaald door: Manon, Elise, Roos, Mauri en Kees. Tenslotte was er een C diploma, en dat is een hele prestatie voor Elske. Na afloop van het concert was er nog tijd om gezellig na te praten en konden de geslaagden hun welverdiende felicitaties in ontvangst nemen.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl