‘Ouderwets’ brood bakken in De Heen

DE HEEN – Nu de grootscheepse restauratie zo goed als afgerond is, wordt er vanaf komend weekeinde elke laatste zaterdag van de maand brood gebakken in het Bakhuys op De Heen, waarmee het dorp zonder enige twijfel een nieuwe (toeristische) trekpleister in huis heeft.

Belangstellenden zijn daar vanaf 11.00 uur tot eind van de middag welkom om met eigen ogen te zien hoe het bakproces in de houtgestookte oven in z’n werk gaat en te smullen van de broden die met behulp van vrijwilligers worden bereid. Het 17de eeuwse bakhuisje, dat indertijd als ontmoetingsplaats gold voor de bewoners uit het dorp en de omliggende polders, krijgt op deze manier als het ware z’n originele functie terug.

Het Bakhuys staat op het terrein van (pannenkoeken)restaurant De Uitwijk en is weer helemaal in z’n oude luister hersteld. In het pandje zijn ook oude gereedschappen en werktuigen te bezichtigen. Het tegenover gelegen wagenhuis werd eveneens volledig gerestaureerd en ingericht als vergaderruimte, waarbij ook de combinatie met een workshop broodbakken tot de mogelijkheden behoort.