Oude Kaaistraat Kastanjereus is nu kachelhout

STEENBERGEN – Hoe lang heeft hij de kop van de Kaaistraat gesierd? Tachtig jaar, een eeuw? Pascal van Wingerden van PvW Boomverzorging weet het niet. Wat hij wel weet is dat de Kastanjeboom aan het eind van zijn latijn was en gekapt moest worden om echt gevaar te voorkomen.

Nu wordt dat wel meer gezegd, maar Van Wingerden kan het bewijzen. “De boom wordt van binnenuit weggevreten door de ‘dikrandtonder-zwam. Drie jaar geleden is er zogeheten ‘picusmeting’ gedaan met geluidsgolven. Toen bleek dat de boom al fors was aangetast. In oktober 2018 is er een nieuw onderzoek geweest. Toen werd duidelijk dat de boom van binnen vrijwel helemaal is aangetast. Wanneer de kastanje straks in blad komt te staan de kroon dus zwaar is, dan kun je er op wachten dat hij omgaat”.  

‘Risicoboom’

Steenbergse Courant krijgt een rapport te zien op basis waarvan de kapvergunning is verleend. “Er zijn twee boomspecialisten bij geweest” en de conclusie was eenduidig: de boom diende binnen 3 maanden geveld te worden en werd bestempeld als een ‘risicoboom’.  

Herplanting

Vanochtend werd de kastanje – met een stamdiameter van 142 cm, een hoogte van 17 meter en een kroon van 16 meter – van de grootste takken ontdaan, deze middag wordt hij verder in stukken gezaagd en met een kraan verwijderd.

De gemeente Steenbergen heeft een kapvergunning verleend met als voorwaarde dat er herplanting zal plaatsvinden ‘met boom met een minimale maat van 25-30 van de eerste of tweede grootte’. Dit dient binnen een jaar na de kap te gebeuren.

tekst en foto's: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl